Index Vakbarát Hírportál

Elmarad az idei Oktoberfest

2020. április 21., kedd 09:48

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban nem rendezik meg a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke.

Markus Söder már korábban elmondta, hogy nem igazán tudja elképzelni az idei Oktoberfest megrendezését, és hogy Dieter Reiter, München főpolgármestere is "nagyon szkeptikus" az üggyel kapcsolatban.

Az MTI beszámolója szerint Söder és Reiter azzal indokolta a döntést, hogy egy ilyen nagyszabású és nemzetközi jelentőségű esemény túl nagy kockázatot jelentett volna. "Ez egy érzelmileg nehéz pillanat és természetesen gazdasági szempontból is nehéz helyzet a városnak" – mondta Reiter kedden.

Az első Oktoberfestet 1810 októberében tartották meg, miután Lajos trónörökös – a későbbi I. Lajos király – feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt, és München teljes lakosságát meghívták az ünnepségre.

A világhírűvé vált Oktoberfest ma már több mint hatmillió látogatót vonz Bajorország fővárosába minden évben, közöttük egyre több a külföldi, főleg olaszok, amerikaiak, japánok és ausztrálok látogatják.

Az idei Oktoberfestet szeptember 19. és október 4. között rendezték volna meg. Tavaly több mint 400 embert kaptak ittas elektromosroller-vezetésen a müncheni sörfesztiválon.

Az Oktoberfestet a történelem során – a két világháború évein kívül – eddig három alkalommal törölték: 1854-ben és 1873-ban kolerajárvány miatt, majd 1923-ban a hiperinfláció miatt.

(via CNN, DW, MTI)

Rovatok