Index Vakbarát Hírportál

Közép-Európa legnagyobb olajkincse van Pomázon

2020. december 7., hétfő 22:09

De ezt az olajat szüretelni kell.

Irigylésre méltó helyzetben vannak a mediterrán népek hozzánk képest. Abban a tekintetben, hogy náluk évente nem egyszer van szüret, hanem kétszer: előbb a szőlő, majd pár hónapra rá az olajbogyó.

Az első olajfát Pallasz Athéné ültette az Akropoliszon – a görög mitológia szerint.

Ha ez nem is igaz, az bizonyos, hogy ezek a görcsös-göcsörtös derekú örökzöldek a Földközi-tenger keleti részéről származnak, és már az ókorban ellepték azokat a földeket, ahova görög és föníciai telepesek magukkal vitték.

A fa bogyóiból nyert olaja miatt ültették volna szélesebb körben is, de kényes növény lévén, nehezen viseli a szélsőséges hőmérsékleti ingadozást: –12 °C alatt azonnal magfagy (de a –4–5 °C hideget sem bírja hosszú távon).

A trópusokon is megél, de nem hoz termést.

Pedig a termés, és az abból kinyert zöldes-sárgás lé az, ami miatt érdemes foglalkozni az olajfával. Nemhiába nevezte már Homérosz is az olívaolajat folyékony aranynak, amit nemcsak étkezési és vallási célokra használtak az ókorban, de világításra a mécsesekben, gyógyításra, bőr- és hajápolásra is. Sőt a korabeli versenyeken is ezzel az olajjal kenték be magukat az atléták, hogy nehezebben találjon rajtuk fogást az ellenfél.

Világszerte öntik, csorgatják

Az olívaolaj megmaradt volna a mediterrán vidékek hétköznapi konyhájában, ha nem csinálnak belőlük kulináris különlegességet az Egyesült Államokban letelepülő olaszok. Az 1920-as évektől kezdve lendületet vett az Olaszországból induló export, majd az 1970-es évek egészségtudatos gasztroforradalmának köszönhetően még inkább megnőtt a kereslet, amit már a portugál, spanyol és görög termelők is meglovagoltak.

Manapság is nagyrészt ez a három ország látja el olívaolajjal a világot, kiegészülve francia, szlovén, horvát, török, tunéziai és marokkói termelőkkel,

de olyan új vidékek is bekapcsolódtak a termelésbe, mint pl. Kuvait (az öt kontinensen összesen félezer termelő van jelen 53 országban). Területenként persze óriási a különbség még az egyforma technológiával kinyert olívaolajok között is, hiszen amellett, hogy a több száz fajta és klón terem, a termesztési mód, de még a terroir is meghatározó, akárcsak a borok tekintetében.

A bor amúgy is jó hasonlítási alap, mert majdnem annyi a zöldmunka az olajfákkal, mint a szőlőtőkékkel.

Ugyanúgy évekbe kerül, míg termőre fordul a növény, fontos a megfelelő metszés, a földmunka, a növényvédelem, esetenként a csepegtető öntözés. Mindkettő gyümölccsel hálálja meg a gondoskodást, igaz, az olajbogyókból kevesebb minőségi lé nyerhető: 6-8 kilogrammból 1 liter.

Viszont tovább él az olajfa, mert amíg Európa legidősebb szőlőtőkéje kb. félezer éves (Mariborban található), addig Horvátországban és Olaszországban is nyilvántartanak olyan – még ma is termő – fákat, amelyek legalább kétezer évesek.

Az olívaolajok kategóriái

(a magas minőség felől haladva):

A minőségi olívaolajat tehát ugyanúgy szakboltokban érdemes keresni, mint a minőségi bort. Szerencsére egyre több ilyen van hazánkban is, de kettő kiemelkedik közülük.

  1. Giuseppe boltja az Oktogon közelében, ahol olasz családi termelők olajai közül választhatunk. Vannak markánsabb és lágyabb ízű, gyümölcsösebb vagy fűszeresebb verziók, illetve olyan ízesítettek is, ahol az gyümölcs préselése során citrusokat vagy azok héját keverik az olajbogyók közé, így kinyerve egy izgalmas keveréket.
  2. A másik olajközpont Pomáz egyik hangulatos parasztházában lelhető fel. Tóth Gusztáv elsősorban spanyol és portugál kézműves olajakat hoz be, olyan mennyiségben és választékban, hogy azzal Közép-Európa legnagyobb kereskedőjévé vált. Folyamatos kapcsolatot tart ő is a termelőkkel, és nem rest visszaküldeni nekik akár egy komplett rakományt is, ha annak minősége elmarad a megszokottól. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy olaj mindig, minden évben ugyanolyan kell legyen, hiszen az évjárat ezeknél a termékeknél is komoly eltéréseket mutathat, de nem a minőség rovására.

Ha minőségi, extraszűz olívaolajat akarunk választani, a szín a legkevésbé fontos szempont. Sokszor inkább csak zavaró tényező az ízérzékelés tekintetében, ezért a komolyabb olajteszteken sötét poharakat használnak kóstoláskor.

Leghasznosabb tanács, ha a címkét olvassuk el tüzetesen:

(Borítókép: Bakcsy Árpád Zoltán / Index)

Rovatok