Index Vakbarát Hírportál

Miért bontották le félig a Parlament melletti bérpalotát?

2021.07.26. 07:04
Teljesen eltűnt a Kossuth Lajos tér északi részét lezáró lakótömb Dunára néző oldalának középső része. Nincs már tetőszerkezete, legfelső emelete, s rövid időn belül további felső szintek is csákány alá kerülnek a fővárosi kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya ez év május 24-én jóváhagyott bontási engedélye alapján.

A világháború előtt itt működő kávéház-bár után Biarritz-háznak hívott lakótömb bár egyetlen hatalmas bérpalotának tűnik, ám valójában öt társasház szoros együttese, amelyeket nemcsak más és más megrendelők építettek fel, hanem tervezőmérnökeik is különbözők voltak. Az ingatlanok hasonlósága csak annak köszönhető, hogy az épületek egységes megjelenése érdekében a négy homlokzatot egy ember, Wellisch Andor tervezte.

Az esztétika és a harmónia szellemében ő kezdeményezte azt is, hogy mindegyik épület üvegezett kapujának díszes kovácsoltvas rácsa, valamint az erkélyek korlátjait Jungfer Gyula lakatosüzeme készítse el. A mérnök felügyelte azt is, hogy mind az öt előcsarnok igényes kivitelezésű legyen, a padlóra és a falakra fehér vagy rózsaszínű márványburkolat kerüljön, valamint hogy a lépcsőházak orsótereibe lift, háromkarú lépcső és galériás vesztibül kerüljön.

A naiv Dusika és a pasija

A szóban forgó Széchenyi rakpart 12/B szám alatti társasházat Kolos Emil fakereskedő és testvére, Kolos István orvos építtette. Az 1937-ben átadott elegáns bérpalota Fried Miksa és Fenyves István terve alapján készült el, a kivitelező Kirschner József cége volt. A bauxitbetonból felépített társasház hamar a felső tízezer kedvelt lakhelye lett. Itt hajtotta le álomra a fejét Vértes Vilmos, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. igazgatója, dr. Láng-Miticzky Ernő, az Ítélőtábla elnöke,

valamint az egyik két szoba-hallos lakásban Turay Ida színésznő és férje, Békeffi István színműíró és kabarészerző is.

A művész házaspár lakása a korabeli sajtóbeszámolók alapján pazarul volt berendezve. A falakat a színésznő apjának, a római iskolát követő Turmayer Sándor festőművésznek a tájképei és csendéletei borították be. A padlón különböző méretű muránói és kínai vázák, lámpák és perzsa imaszőnyegek sorakoztak. A Dunára néző egyik ablak mellett alakították ki a Dusikának becézett művésznő házi kuckóját. Itt a dohányzóasztalon nemcsak egy kis székely fakereszt állt, hanem egy kvarclámpa is, amelyet a színésznő minden vendégén előszeretettel használt.

Az épület szerencsésen túlélte Budapest ostromát. A háború után Kolos Emil az összes lakást először az Amerikai Katonai Missziónak adta bérbe, majd két évvel később a teljes épületet eladta az amerikai államnak. Egy államközi szerződésnek köszönhetően a világörökség részét képző épület 2014-ben kerülhetett ismét magyar tulajdonba. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2016-ban csaknem másfél milliárd forintért eladta az épületet, amely egy évvel később lett a Beta Tower Ingatlanbefektetési és -hasznosító Kft. tulajdona. Ez a vállalkozás látott most hozzá tulajdona felújításának. 

A bauxitbeton csak viszi a zsetont

A Széchenyi rakpart 12/B szám alatti épület tetőszerkezetének és emeleteinek bontása mögött több ok áll. A legfőbb indok, hogy a társasház a betonnál kisebb szilárdságú bauxitbetonból készült, amelynek szerkezete egy idő után porózussá válik, jelentősen csökkentve így a falazatok szilárdságát. Ráadásul a szivacsossá váló szerkezetben megbújó vasalatot így hamarabb találja meg a nedvesség, amely kezdetben rozsdásodást, majd a magas nyári hőmérséklet során térfogat-növekedést generál, amely előbb-utóbb szétfeszíti a befogadó szerkezetet.

A sajátos kémiai reakcióknak köszönhetően a „bomlási folyamatot” megállítani szinte lehetetlen, csak késleltetni lehet. Folyamatos statikai ellenőrzés mellett csak úgy lehet védekezni az 1918-ban forgalomba hozott találmány porózussága ellen, ha bauxitbetonból készült otthonunkat alaposan leszigeteljük és bevakoljuk. A Biarritz-házat azonban eleve úgy tervezték, hogy a vörösesbarna színű bauxitbetonból készült falazótéglákat csak nagy méretű mészkőlapokkal fedjék le, minimális szigeteléssel.

Az eltelt 84 év időjárási viszontagságai, a beázások azonban ÍGY megbosszulták magukat.

A felújítás nem egy vállrándítás

A visszabontás során bár lehetőség nyílt az alsóbb emeletek tartószerkezeti megerősítésére, ám a szakértők szerint a problémák sajnos sokkal súlyosabbak a vártnál. Az előzetes felmérések ellenére a hétemeletes épület pontos statikai állapota még mindig nem ismert, az további kutatásokat igényel. Ennek tükrében a projekt költségvetését sem sikerült véglegesíteni, az építési munkákat még el sem kezdhették.

A fővárosi kormányhivatal tájékoztatása szerint a bontás másik oka, hogy az épület belső alaprajzi elrendezését is jelentősen átalakítják. A meglévő 17 lakás és iroda helyett a beruházó ugyanis csak 14 darab luxuslakást szeretne átadni, amelyeket magas beosztású cég- és vállalatvezetőknek szeretnének majd kiadni. A lakótérnövelés persze nemcsak az eddigi lakások összenyitását, a válaszfalak lebontását jelenti, hanem korhű rekonstrukciót is.

A Császár Imre és Kőmíves Szabolcs építészek vezette Debout Design Tervező és Szolgáltató Kft. ugyanis szerencsére visszanyúlt az eredeti tervekhez. Wellisch Andor, Fried Miksa és Fenyves István korábbi elképzelései szerint 

visszaállítanák a főbejárattól jobbra és balra elterülő, csaknem hat méter magas belmagasságú üzlet- és portálsort, amelyet a kommunizmus éveiben 2,34 méter magasságban azért vágtak ketté, hogy a lakhatási gondok enyhítése miatt az alsó részén szuterént, a felsőbben pedig félemeleti lakásokat alakíthassanak ki.

Gondos rekonstrukción esnek majd át a Jungfer-féle díszes öntöttvas korlátok, amelyeket antracitszínben festenek majd le, visszaépítik az épület egykori attikáját, valamint az emeletek visszaépítése után visszakerülnek a burkolást biztosító mészkőlapok is, természetesen már letisztított állapotukban. Ha minden jól megy, akkor 2023 februárjában adják át a korhűn felújított, modern enteriőrökkel operáló épületet.



Rovatok