Index Vakbarát Hírportál

Felújítják Bulgária szétrohadt kommunista csészealját

2021.07.31. 15:56
A balkáni ország drága pénzen kizsaluzott idolja ma az enyészeté. Megmentése érdekében nagyszabású fesztivált szerveztek alá.

A repülő csészealjra hasonlító emlékművet a bolgár állam alapításának 1300., a Dimitar Blagojev nevével fémjelzett bolgár szociáldemokrata párt 100. és az 500 éves oszmán uralmat végleg felszámoló, győztes Sipka-szorosi csata 90. évfordulója kapcsán 1981-ben avatták fel. Az akkor hatalmon lévő kormány az objektumot a Sipka-szorost is magában rejtő, 1441 méter magas Buzludzsa-hegy csúcsán építtette fel. A Georgij Sztojlov tervezte „újkori megalit” az egyik legnagyobb és legdrágább beruházás volt a balkáni ország történetében, az építkezés ugyanis több mint 14 millió levába (akkori árfolyamon mintegy 7 millió angol fontba) került.

Bruttó bolgár ufó

A hét évig tartó építkezés nagy részét önkéntes kommunista brigádok, a Delcso Delcsev Állami Építőipari Vállalat és a bolgár hadsereg hatezer főt kitevő építőezredei, illetve a Dobromir Kolarov építészprofesszor irányította több mint hatvan szobrász és festő végezte el. A lakott vidékektől távol eső helyszínre több új utat is kiépített a katonaság Szófia parancsára, ezekből a két legjelentősebb közlekedési folyosó a 16 kilométer hosszú, Kazanlakba és a 12 kilométer hosszú, Gabrovóba vezető út volt. 

A SZTOJLOV TERVEZTE ÉPÍTMÉNY SZELLEMI ELŐKÉPE ÁLLÍTÓLAG FRANK LLOYD WRIGHT AMERIKAI ÉPÍTÉSZ a WISCONSIN ÁLLAMI WAUWATOSÁBAN 1956-BAN ÁTADOTT GÖRÖGKELETI TEMPLOMA VOLT.

Az épülethez tartozó, 70 méter magas, nyújtott trapéz alakú, zászlórúdként is használatos torony mindkét oldalát egy-egy 6,5 × 12 méter nagyságú vörös csillag ékesíti – ezek egyenként is háromszor nagyobbak, mint a Kreml tetején látható pentagram. A 42 méter széles, 14,5 méter magas nagycsarnok plafonját a legfőbb szovjet jelkép, a sarló és kalapács díszíti, amely körül 550 négyzetméternyi területet foglalnak el a hazai és a külföldi kommunista vezetők mozaikból kirakott arcmásai és falfestményei.

A központi csarnokhoz vezető folyosókon és a nagycsarnokban 15 különböző stílusú és technikájú műalkotást helyeztek el. A főkapun belépve a folyosó jobb és bal oldalán Dimitrij Bojkov és Mihail Bencsev szobrászok 12-12 méter hosszú, bronzból és gránitból kialakított, „Zászlók” és „Öröktűz” című domborművei láthatók. Az épület belseje felé haladva a folyosó legvégén Velicsko Minekov „Győzelem” című szobra „utasítja rendre” az internacionalista szentélybe belépő harsogókat.

A csarnok bal oldalán az óramutató járásával megegyezően a „A Párt születése” (Valentin Sztarcsev), „A Párt harcai és győzelme” (Hriszto Sztefanov), a „Világ munkavállalói, egyesüljetek” (Vladiszlav Paszkalev), az „1944” (Iván Kirkov), a „Bolgár–szovjet barátság” (Toma Vrbanov) és „A Kommunista Párt V. Kongresszusa” (Alexandr Terziev) című freskók és mozaikok láthatók.  

A terem jobb oldalán „A mezőgazdaság szocialista rekonstrukciója” (Georgij Trifonov), a „Serdülők ellenállása” (Iván Sztojlov), a „Nők a szocialista társadalomban (Iván Ivanov), a „Szolidaritás” (Grigor Szpiridonov), „A kommunizmus áprilisi felemelkedése” (Dimitrij Kirov) és „A Kommunista Párt X. Kongresszusa” (Sztojmen Sztoilov) című falfestmények néznek az elvtársakra. Az épület három lépcsőháza, illetve a tárgyalótermek cseh kristályüvegből elkészített csillárjai a szintén cseh származású Stanislav Libenský szobrász alkotásai.

A hatalmas összegeket felemésztő építkezés csak nyolc évig hirdette a bolgár szocializmus fényes jelenét. Todor Zsivkov, az államtanács elnöke bukásának és az 1989-es politikai változásoknak köszönhetően az épületnek nincs gazdája. A balkáni ország rendszerváltását követő évtizedekben a legfőbb menthető elemeket, szobrokat és egyéb mozdítható tárgyakat elvitték Szófiába, majd a létesítményfenntartó 1992-ben magára hagyta az épületet.

A fosztogatók és a vandálok hamar rátalálták az őrizetlenül hagyott építményre. A gazdagon díszített, impozáns belső mára súlyosan megrongálódott, az is kérdéses, hogy helyreállítható lesz-e valaha. Ettől függetlenül az egész terem jelenleg is vörösben pompázik, a nagycsarnok plafonját a legfőbb szovjet jelkép, a sarló és kalapács még mindig díszíti az alatta kialakított felirattal együtt: „Világ proletárjai, egyesüljetek!” 2011 szeptemberében a bolgár kabinet átruházta az emlékművet a szocialista pártra, de forráshiány miatt ők sem tudtak és tudnak a műtárggyal mit csinálni. A Bolgár Szocialista Pártnak csak annyira futotta az erejéből, hogy minden év augusztus első vasárnapján ide szervezik találkozójukat, amelyen 30-40 ezer, kommunizmus/szocializmus iránt nosztalgiázó szokott részt venni. „A világ legszebb elhagyatott helyei” 2013-as listáján a 25. helyre rangsorolták az építményt.

Kiálts fesztivált!

A további pusztulást megakadályozva az állam 2016-ban vette vissza a modern építészet egyik ikonjának számító épületet a párttól. Vezsdi Rasidov kulturális miniszter ekkor kért fel öt európai egyetemet, hogy készítsék el a rekonstrukciós és a természetvédelmi terveket. Érdemes megemlíteni, hogy a német ICOMOS szárnyai alatt tevékenykedő, 18 szakértőből, építőmérnökből, restaurátorból, tájépítészből álló grémium vezetője az a Dora Ivanova építészmérnök lett, aki 2014-ben pont a Buzludzsa megmentéséről és funkcióváltásáról írta szakdolgozatát a Berlini Műszaki Egyetemen.

Érdemes megemlíteni, hogy az ICOMOS a fiatal lány tervei szerint alakítaná át a kommunista csészealjat történeti múzeummá, amely az ókortól napjainkig mutatná be a balkáni nép történetét. 

A felújítás 600 ember bevonásával előreláthatólag öt évig fog tartani, és körülbelül 7,5 millió levába, azaz több mint 1,3 milliárd forintba kerül majd.

Mivel az épület nem műemlék, így sem az Európa Nostra szervezet, sem az Európai Beruházási Bank anyagilag nem támogatja az állagmegóvást és a felújítást, így azt teljes egészében magánszemélyek, helyi cégek, vállalatok és az amerikai Getty Alapítvány finanszírozza.

A krónikus pénzhiány enyhítése érdekében a szervezők most hétvégén egy nagyszabású zenei fesztivált indítottak útnak a kizsaluzott ufó alatt. Az egy hétig tartó, Open Buzludzsa néven futó programsorozaton Bulgária összes jelentős zenekara, előadóművésze, színésze fellép, úgymint Stefan Valdobrev, Wickeda és Mila Robert. A koncertszervezők azt remélik, hogy a 937 négyzetméteres, több mint 2 millió darabból álló mozaik felújításához és részleges helyreállításához szükséges 64 ezer leva, azaz csaknem 12 millió forint most össze fog jönni a fesztiválozók jóvoltából.



Rovatok