Index Vakbarát Hírportál

Furcsa és csodálatos helyek gyűjteménye a Google Street View-n

2023.02.16. 19:20
Egy honlap összegyűjtötte az internetes óriás által lefotózott világ gyönyörű, különleges, meghökkentő, abszurd, szürreális, furcsa és vicces képeit.

A Google Utcakép alkalmazása 2007-ben indult el világhódító körútjára. Az internetes óriás térképes alkalmazása napjainkra annyira szerves része lett az életünknek, hogy naponta több száz millióan használják világszerte az amerikai cég panorámafotóit. A műholdas felvételekből, GPS-ből és távolságérzékelős LIDAR-ral begyűjtött adatokból összeillesztett fotogrammetriai képek nemcsak épületeket, utcákat, városi és falusi hangulatokat, hanem sokszor meglepő és mókás pillanatokat is megörökítettek.

Az ilyen gyönyörű, különleges, meghökkentő, abszurd, szürreális, furcsa és vicces képek egyik gyűjtőoldala a Neal.fun  honlap, ahol több ezer, a fenti kritériumoknak megfelelő fotót találhatunk Dél-Amerikától Ausztráliáig, a Déli-sarktól a Nemzetközi Űrállomásig. A szájt használata nagyon egyszerű, a jobb felső gombra kattintva lehet véletlenszerűen eljutni a következő „állomásra”. A teljesség igénye nélkül kigyűjtöttem pár érdekes helyszínt.

A világ leghosszabb földrajzi neve

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. Ez a 85 betűből álló maori szó egy 305 méter magas, jelentéktelen új-zélandi dombnak a neve. Tudomásunk szerint ez a világ leghosszabb földrajzi elnevezése, amely természetesen bekerült a rekordok könyvébe is. A tulajdonnév szó szerint azt jelenti, hogy

a hegycsúcs, ahol Tamatea, a nagy térdű ember, aki megmászta a hegyeket; a világjáró, aki átutazott itt, fuvolán játszott szerelmének.

A hosszú földrajzi nevek listájában a bolygó második leghosszabb elnevezésének egyébként az amerikai Webster városa mellett fellelhető

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

nevű tó számít.

Repülő csészealj Utrecht felett

Hollandia legnagyobb téglaépülete az utrechti Moreelsepark peremén álló De Inktpot. A George van Heukelom építész tervezte épülettömböt az 1921-es felavatása óta a mai napig a nemzeti vasúttársaság központjaként használják. A város minden évben megtartott művészeti fesztiválja alkalmából az önkormányzat 2000-ben kérte fel Marc Ruygrok szobrászt, hogy valamilyen különleges konstrukciót készítsen ennek a toronyháznak a tetejére. A Zover néven elkészült művészeti tárgy lényegében egy 12 méter átmérőjű repülő csészealj lett, amely olyan villódzó fényeket sugároz ki magából esténként, mintha pont felszállna. Időközben az ufó annyira népszerű kiállítási tárgy lett, hogy a vasúttársaság megvette, majd végleges formába öntette az űrhajót.

A világ egyik legszebb mecsetje

A Neal.fun gyűjtésébe vakító szépségével került be a világ nyolcadik legnagyobb mecsetje, amely az Egyesült Arab Emírségek azonos nevű emírségének fővárosában, Abu-Dzabiban látható. A 2007-ben átadott Zájed bin Szultán Ál Nahján emír-elnökről elnevezett templomot 54 darab, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti. Az épület négy sarkában elhelyezett minaretek 115 méter magasak. A mecset egész területe egyszerre negyvenezer hívőt tud befogadni. Itt látható a világ legnagyobb szőnyege, melyet Ali Háliki tervezett. A mérete 5700 négyzetméter. A szőnyeg 35 tonna gyapjúból és 12 tonna pamutból készült, teljes súlya így 47 tonna. A szőnyegben csaknem 2,5 milliárd csomó van. A Mohammad Ali al-Ameri és Spatium Halcrow tervezte mecsetben lelhető fel a világ legnagyobb csillárja is, amely több mint tíz méter átmérőjű.

Pozsonyi mesehotel

Aki izgalmas, meseszerű szállodában szeretne gyönyörködni, sőt esetleg ott megszállni, annak nem kell Magyarországról messzire utaznia. A pozsonyi vasútállomás mellett, a Vancurova utca 1. szám alatt található ugyanis a világ 45. legegyedibb épületének megválasztott Galéria Tachyon nevű hotel. A 17 szobával rendelkező, kétcsillagos dizájnszálló idén lesz 30 éves.

A King's Cross 9¾-es számú peronja 

Joanne Kathleen Rowling bestsellersorozatának szinte minden rajongója tudja, hogy a Roxfort Boszorkány- és Varázslóiskola diákjai valójában a London szívében fellelhető, 1852-ben átadott King's Cross vasútállomáson szálltak fel az iskolájukba tartó expresszükre. A varázslóvilágban Harry Potter és barátai a 9-es és 10-es peronok közötti téglafalon keresztül jutottak ki mozdonyukhoz, ám a valóságban ez a két peron a főpályaudvartól jó messzire, egy különálló épületben lelhető fel. A fikció és a valóság közötti ellentmondás áthidalása érdekében a játékfilm forgatásakor a stáb a 4-es és az 5-ös peronok közötti téglafal előtt alakította ki a 9¾-es számú peront. A forgatás után ez a díszlet annyira népszerű lett a rajongók körében, hogy a pályaudvar 2014-es rekonstrukciójával párhuzamosan ennek a falban elvesző két bőrönd tetejére helyezett madárkalitka kelléknek a negyedléptékű másolatát újjáépítették.

Persze ez csak pár kiragadott példa.  Mivel a Google Street View a világon többfajta járművel fotóztatja le a minket körbeölelő világot, így találunk csónakból készített felvételt kamcsatkai folyóparton halat vacsorázó medvéről, gyalogosan bejárt óceánjáró belsejét, hongkongi sikátort, londoni filmes díszletet vagy éppen piemonti hőlégballonból készített magassági fotókat is. A lappföldi Inari környékén látható északi fényt már kutyás szánról örökítették meg. A kanadai Manitoba környékén 1979-en lezuhant repülőgép roncsairól hószánról készültek a fotók.

Magyarországról eddig két felvételt találtam az oldalon. Egyik sem túl hízelgő. Az újbudai Fegyvernek utca és Fonyód utca kereszteződésében 2011-ben készített felvételt itt, az egy évvel később az abaújszántói Ságvári Endre utcában megörökített pillanatképet pedig itt lehet külön megnézni, ha nem szeretnénk időt pocsékolni arra, hogy megtaláljuk a honlap által összegyűjtött jeleneteket külön-külön.



Rovatok