Index Vakbarát Hírportál

Zsolnay-kiállítás nyílt Sepsiszentgyörgyön

2009. február 17., kedd 13:49 | aznap frissítve

A világhírű porcelánok kiállítása Bukarestbe utazik tovább.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra termékeiből nyílt kiállítás Sepsiszentgyörgyön; a tárlat a pécsi 2010-es európai kulturális fővárosi projektet bemutató rendezvénysorozat része.
A sepsiszentgyörgyi magyar kulturális koordinációs központ által szervezett tárlatnak a Gyárfás Jenő képtár ad otthont. A hétvégi megnyitón Hadnagy Miklós, a központ vezetője elmondta: a kiállítást elsőként Sepsiszentgyörgyön mutatják be, a jövő hónapban Bukarestbe viszik, majd még az idén Európa más fővárosaiban is bemutatják a Zsolnay tervei alapján készült kerámiaipari alkotásokat, valamint a Zób Kati divattervező által tervezett ékszerkollekciót - olvasható a bukaresti Új Magyar Szó című napilap beszámolójában.

Jelentős márka és giccs

A megnyitón felszólaló Jánó Mihály képtárigazgató arról beszélt, hogy tudomása szerint sok székely család féltve őriz sokszor megcsorbult Zsolnay porcelánt, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész pedig történelmi áttekintést tartott a Zsolnay manufaktúráról. Megemlítette, hogy a világszínvonalú alkotások mellett születtek giccses termékek is, de hangsúlyozta, hogy a Zsolnay a magyar iparművészet kétségtelenül legjelentősebb márkája.

Már az 1878-as párizsi világkiállításon aranyérmet kaptak a Zsolnay-termékek, de a manufaktúra termékei ott vannak a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum tornyán, a marosvásárhelyi városházán és a kultúrpalotán; ezeken kívül pedig a jászvásári (Iasi) és krajovai (Craiova) restaurált templomokban is vannak a Zsolnaynál készült pirogránit szentképek.
A sepsiszentgyörgyi kiállítás érdekessége, hogy bemutatja a népszerű magyarországi divattervező, Zób Kati által megálmodott ékszereket is, amelyek a manufaktúra és a tervező közötti megállapodás eredményeként születtek.

Rovatok