Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogy néz ki Shakespeare

2009. március 10., kedd 11:54 | aznap frissítve

Megtalálták az író egyetlen, életében készült képét, sőt, első színházát is.

Shakespeare élete vége felé is fiatalos, pirospozsgás úriember volt, derül ki arról a festményről, amelyet a napokban ismerhetett meg a szélesebb nyilvánosság. Az eddig egy ír gyűjtő falán lógó festmény a szakértők szerint az egyetlen olyan festmény, amely még a neves drámaíró életében készült.

Életerős Shakespeare

A 400 évvel ezelőtt készült kép szemben áll a közkeletű ábrázolásokkal, amelyek nehéz sorban élő, gyötrődő művésznek állítják be Shakespeare-t, mutatott rá a CNN által megkérdezett szakértő, Stanley Wells.

Stanley Wells szerint a festmény 1610-ben készült, az író 46 éves korában. Shakespeare ekkoriban láthatóan igen jó egészségnek örvendett, ami azért érdekes, mert hat évvel később érte a halál. Ennek ellenére a szakértők biztosak a kép autentikusságában.

A kép tulajdonosa, Alec Cobbe sokáig nem tudta, kit ábrázol a szobájában lógó kép. Akkor döbbent rá, hogy kivel ült szemben évekig, amikor a washingtoni Folger Shakespeare könyvtárban rábukkant egy 70 évvel ezelőtt készült Shakespeare ábrázolásra. Ez pontos mása volt az ő festményének, amely amúgy évszázadok óta nem volt ismert a nagyközönség számára.

A festmény egy drága ruhákba öltözött férfit ábrázol. "Eszerint az író idősebb korában tehetős volt, és arisztokrata körökben forgolódott" - vélte Wells. A szakértő odáig ragadtatta magát, hogy a képen látható férfit "jó hallgatóságnak", és "különösen intelligensnek" nevezte.

A szélesebb közönség is véleményt alkothat egyébként az arc tulajdonságairól, április 23-tól ugyanis látható lesz a festményt a Shakespeare Birthplace Trust stradfordi kiállítóhelyén.

A kép egyébként akkor került a Cobbe család birtokába, amikor egy ősük hozzáment Southampton hercegéhez, Shakespeare egyik barátjához.

Shakespeare első színháza

A világ a közelmúltban további Shakespeare-emlékekkel is gazdagodott. A Museum of London kutatói rábukkantak annak a színháznak a maradványaira, ahol a neves drámaíró első darabjait mutatták be.

London belvárosában, másfél méter mélyen egy díszített faldarabot találtak, amely egy vélhetően sokszögletű épületből maradt meg. Ehhez kapcsolódóan fedezték fel azt az enyhén lejtős területet, ahol a közönség állt. A régészek attól tartanak, hogy maga a színpad később sajnos egy építkezés áldozatául esett.

A jelenleg belvárosi terület egykor London külső részén a Bűn városának nevezett negyedhez tartozott. "Az akkori polgármester rendelete szerint színházak nem működhettek a belvárosban, így azok a külső részekre kényszerültek, oda, ahol a vad dolgok történetek" - mesélte a BBC-nek az egyik kutató, Taryn Nixon.

A színház a 16. században James Burbage tervei alapján agyagtéglákból épült. Ezek valószínűleg egy korábbi épület bontásából származtak. A falak közt láthatta a publikum A Rómeó és Júliát és a Hamlet egy korai verzióját. A színházat 25 évvel később darabokra szedték, és Globe színházként építették újra.

Az első színház helye a Tower Theatre Company tulajdonában van. A társaság rekonstruálni szeretné az épületet, hogy a 2012-es megnyitót követően ott újra Shakespeare-darabokat játszhassanak. A tervek szerint ez a 21. századi megfelelője lesz az egykori színháznak. Azaz nem csillogó díszletek közt, hanem az eredeti hangulatnak megfelelő, puritán térben képzelheti majd a közönség, hogy a 17. században él, Shakespeare a színfalak mögül követi az eseményeket, miközben odakinn tombol a pestis, a szegénység, a tudatlanság és a patkányok.

Rovatok