Index Vakbarát Hírportál

Meleg volt az "angol beteg"

2010. április 8., csütörtök 14:07 | aznap frissítve

Az angol beteg című Oscar-díjas filmben Almásy László grófról kialakult szoknyabolond képet cáfolta a Der Spiegel magazin cikke, amelyben Németországban előkerült magánlevelezésére utalva állította, hogy a Szahara nagy felfedezője, aki a németeknek kémkedett Afrikában, homoszexuális volt.

A Hans Entholt fiatal német katonához írt szerelmesleveleket a magyar származású Almásy hátrahagyott dokumentumai között találták meg a kölni Heirich Barth Afrikai Tanulmányok Intézetének kutatói, akik azonban nem szándékoznak publikálni a levelezést.

A Der Spiegel cikke egyébként nem meglepetés, már régóta keringenek olyan feltételezések, hogy Almásy a saját neméhez vonzódhatott. Az egyik legismertebb történet szerint Almásy a háborúban elesett Hans képét bekereteztette, gyászszalaggal kötötte át, naponta gyertyát gyújtott előtte és virágszirmokat szórt elé.

A Der Spiegelnek nyilatkozó kutató szerint a levelekből kiderül, hogy a grófnak számos más homoszexuális kapcsolata is volt, mint mondta: "egy egyiptomi herceg is volt a szeretői között".

A romantikus hősökhöz vonzódó Hollywood 1996-ban emelt a beduinok által "a homok atyjának" nevezett felfedezőnek nagyszabású emlékművet: Az angol beteg című film azonban az újonnan előkerült levelek fényében úgy tűnik, hamis képet tükröz a grófról. Anthony Minghella produkciójában a súlyosan megégett Almásy, akinek szívét egy házas, brit nő törte össze, morfiumtól hal meg. A valóság azonban az, hogy halálát vérhas okozta 1951-ben.

Anthony Minghella 1996-os filmjében Ralfph Fiennes játszotta Almásy grófot, állítólagos szerelmét szerelmét pedig Kristin Scott Thomas. A filmet 1997-ben 12 Oscarra jelölték, amiből kilencet meg is kapott. Fiennes és partnernője azonban végül nem kapott szobrocskát, helyettük Juliette Binoche nyerte el a legjobb női mellékszereplő díját.

Rovatok