Index Vakbarát Hírportál

Fáy válogatta össze a POSZT versenyprogramját

2010. június 3., csütörtök 14:09

A magyar színházi világ legnagyobb eseményeként számon tartott, csütörtökön kezdődő X. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjában tizenkét társulat tizennégy produkciója szerepel. A darabokat Fáy Miklós újságíró, kritikus válogatta össze az általa szemlézett darabok közül.

A versenyelőadásokra szóló belépők nagy része a pénztárnyitást követő néhány nap alatt elfogyott, de egyes nagyszínházi produkciókra korlátozott számban lehet még jegyhez jutni - mondta Stenczer Béla színművész, a POSZT kulturális menedzsere. Az off-programok közül csak a rendkívüli érdeklődésre számot tartó 88. utca foglyai című produkcióra nincs már belépő.

A 2010-es POSZT-ra meghívott előadásokat Fáy Miklós újságíró a 2009. április 1. és 2010. február 28. között bemutatott anyaországi és határon túli magyar színházi előadások közül, 120 produkció megtekintése után választotta ki.

A négy budapesti, öt vidéki és három határon túli színház tizennégy produkciójának 23 előadása között szerepel többek között a budapesti Örkény István Színház Arturo Ui feltartóztathatatlan felemelkedése, a fővárosi Maladype Színház Übü király, a Pécsi Nemzeti Színház Az elveszett levél, az egri Gárdonyi Géza Színház Csörgess meg!, a Szegedi Nemzeti Színház Háztűznéző és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András Társulata The Beach című előadása is. A szerzők között hét kortárs író van; négy darab szerzője magyar, Vinnai András kettőt is jegyez.

Az eredeti listán volt a budapesti Katona József Színház A hős és a csokoládékatona című előadása is, ám a társulat nem ezzel, hanem egy másik darabbal szeretett volna részt venni a POSZT-on. Fáy Miklós ezért az egri színház Maya című operettelőadását válogatta be tizennegyediknek, így a fővárosi Katona József Színház idén nem vesz részt a versenyen. Stenczer Béla reményét fejezte ki, hogy a meglehetősen elavult színpadi technikával üzemelő Pécsi Nemzeti Színházban nem lesznek technikai problémák. Mint mondta, a teátrum május 23-tól mostanáig zárva volt annak érdekében, hogy megfelelően átvizsgálják a gépészeti berendezéseket.

A június 12-ig tartó rendezvénysorozaton Varnus Xavér immár nyolcadik alkalommal ad orgonakoncertet a pécsi zsinagógában, a Lauber Dezső sportcsarnokban pedig Queen-emlékkoncertre várják az érdeklődőket, de lesznek kiállítások és kerekasztal-beszélgetések is. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy ötvenezer látogatót vonz, és nemcsak a rendezvényhelyszínek, hanem a szállodák és éttermek is megtelnek vendégekkel.

A  2011-es POSZT versenyprogramját Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs kritikus és Vekerdy Tamás pszichológus válogatja a 2010. március 1. és 2011. február 28. között bemutatott előadások közül.

Rovatok