Index Vakbarát Hírportál

Esős időben jó POSZT-olni és OFF-olni

2010. június 4., péntek 15:34

Bródy János három szólógitárszámmal nyitotta meg a mazsorettekkel felvezetett Pécsi Országos Színházi Találkozót. Egyelőre a programokkal szemezgetünk.

Június 3-ától 12-éig komoly kulturális eseménysorozatnak ad otthont Európa Kulturális Fővárosa. A Pécsi Országos Színházi Találkozóval egy időben tartják a színház társművészeteiből szervezett OFF-ot (Országos Fesztiválmelletti Fesztivál), így ebben az időszakban vélhetően valóban rá fog szolgálni az EKF címére a város a maga módján.


Az Index tudósítói e nemes alkalomból ellátogattak Pécsre. A belvárosba érve mazsorettcsoportba ütköztünk, akiket a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar hajtott meg pergős indulóval. Mögöttük a Színház téren a Pécsi Nemzeti Színház kapujában beszédre sorakozott fel Páva Zsolt polgármester, Szőcs Géza író, Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, de igazán akkor éreztük, hogy jó helyen vagyok, amikor Bodrogi Gyula feltűnt a Corso teraszán. Huncut arccal szórakoztatta Trokán Pétert, Fodor Zsókát és Szilágyi Tibort.

Egy unalmas és egy elszállt köszöntőbeszéd után a POSZT egyik szellemi atyja, Jordán Tamás fesztiváligazgatóként mondott hálát  tulajdonképpen mindenkinek. "Nem tudom, most ki a főnök, de köszönöm neki is, hogy nem esik az eső" - nézett az ég felé. Később megint esett, aminek viszont Fáy Miklós, a tizedik POSZT versenyprogramjának összeállítója örült, hiszen szerinte normális ember szép időben nem szeret egy színházteremben kuksolni.

Fáy Miklós tizennégy olyan előadást választott a versenybe, amiket tavaly április és idén február között mutattak be, ezeket körülbelül huszonnyolc szakember fogja zsűrizni.

Az ünnepélyes megnyitót Bródy János zárta három, színházi témájú dallal, amikre nagyszerűen lehetett fagyizni, de önmagukban nem voltak túl élvezetesek. A fesztivál zenében nem lesz túlzottan érdekfeszítő, Molnár Dixieland Band, Varnus Xavér-koncert, Blues Taxi Szaxofon Band, fúvós térzene lesz például.

A programokon már csak számukat tekintve is nehéz elsőre kiigazodni, a tizennégy versenyelőadás biztos pont, de a POSZT-tal párhuzamosan kilenc nap alatt 180 OFF-program (kiállítások, koncertek, beszélgetések, főzőshow, könyvek, fashion dance, stb.) és emellett még Ifi Géniusz fesztivál is zajlik magyar egyetemek programjaival.

A versenyprogramok telt házasak lesznek, a jegyek nagy része már elkelt, az OFF-programok mind ingyenesek. Az első napon két előadás ment egy időben, az Örkény Színház Arturo UI feltartóztatható felemelkedése, és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház The Beach című, Albert Camus Közönye alapján írt műve.

A továbbiakban lesz még egy Örkény-előadás: Kasimire és Karoline (fordította Parti Nagy Lajos), a zalaegerszegi színház A revizorral versenyez, a debreceni Csokonai Színház a Fodrásznővel, a budapesti Malapyde Színház az Übü Királlyal, a Szputnyik Hajózási Társaság a Kockavetővel, a Pécsi Nemzeti Színház Az elveszett levéllel, a KOMA az SZJ9231, avagy a Művtev végével, az egri Gárdonyi Géza Színház a Csörgess meg! mobil revüvel és a Maya című operettel, a Szatmárnémeti Északi Színház a Veszett fejszével, a Szegedi Nemzeti Színház a Háztűznézővel, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a bukaresti dramAcum pedig a 20/20-szal.

Érdekesség, hogy a Katona József Színház nem volt hajlandó elhozni a POSZT-ra Fáy Miklós által beválogatott darabját, mert úgy ítélte meg, hogy nem ez a legjobb darabja, ezért a Kétfejű fenevadat az OFF keretein belül játsszák el kedden este hétkor.

Rovatok