Index Vakbarát Hírportál

Katolikus elemekből építenek minaretet Firenzében

2010. szeptember 20., hétfő 12:44

Firenzében kívánják megépíteni, reneszánsz bazilikára hasonlít és a viták kereszttüzében áll a David Napolitano olasz építész által megálmodott mecset, amelynek terveit a helyi muzulmán közösséget vezető Izzedin Elzir imám mutatta be.

A Firenzébe szánt mecset a helyi templomokból merít ihletet: homlokzata a firenzei Santa Maria Novella templom vonalait idézi, a minaret két tornya a firenzei székesegyház Giotto rajzolta harangtornyát másolja le.

Az ötezres firenzei muzulmán közösség öt éve sürgeti egy mecset megépítését, a most szeptemberi Ramadán időszakban a da Basso-erődöt bérelték ki imahelyként. A mecset tervei mostanra készültek el.

A megoldást kínáló mecset azonnali vitát robbantott ki. Firenze önkormányzatának ellenzéki képviselői kulturális kihívásként értékelték a katolikus templomokat utánzó mecsetet. Azt hangsúlyozták, hogy a minaret tornyai nem lehetnek magasabbak az eredetinél. Szerintük népszavazás döntsön arról, kell-e egyáltalán mecset a reneszánsz városban.

David Napolitano építész a felvetésekre úgy válaszolt, hogy a mecset tervei a klasszikus hagyományt követik. Tévedésnek nevezte, hogy a vallásos építészet eltávolodik a tradíciótól. Mint kifejtette, a reneszánsz modellre nemcsak azért esett a választása, mivel ez Firenze jelképe, hiszen a reneszánsz művészetet az iszlám világgal a matematikai szabályok által teremtett tökéletesség ismerete és a pitagórikus filozófia is összeköti. Napolitano elmondta, hogy a mecsetet pratói zöld márványból és carrarai fehér márványból kívánja megépíteni.

Rómában 1995-ben avatták fel a mecsetet, azt az épületet Paolo Portoghesi tervezte. Harmincezer négyzetméterével ez számít a legnagyobb mecsetnek egész Európában. "Ilyen épületek képviselik a megbékélés és integráció alapkövét" - kommentálta Portoghesi a firenzei mecset építését.

"Mi baj lehet abból, ha az emberek imádkoznak?" - tette fel a kérdést Matteo Renzi firenzei polgármester. A vallások békés együttélését szorgalmazta Giuseppe Betori firenzei érsek is, akinek semmi kifogása a a Giotto-féle mecset ellen. "Ha Giotto a példakép, nem sikerülhet rosszul" - szögezte le a városi kúria, ugyanakkor azzal a javaslattal élt, hogy egyetlen óriás méretű mecset helyett többet és kisebbeket építsenek, a plébániák mintájára. Az imám azt válaszolta, nyitott az elképzelésre.

Rovatok