Index Vakbarát Hírportál

Értéktelen meccsekért harcol a Digi

2009. július 16., csütörtök 13:56

A Sport1-et üzemeltető Chello évente körülbelül 1 milliárd forintot fizet az MLSZ-nek a Soproni Liga jogaiért, de csak heti három meccset közvetítene. A DigiTv a Dunától egy jogi trükkel 90 millióért venne ugyanennyi mérkőzést, csakhogy azok senkit nem érdekelnek. Mert nem játszik majd a Fradi vagy az Újpest.

Miután az MLSZ megállapodott a Chello Central Europe-pal a Sopron Liga közvetítésének jogairól, elterjedt a szaksajtóban, hogy nem csak a céghez tartozó Sport1-en és Sport2-n, illetve a szerződés szerint heti egy meccset sugárzó Duna Televízión lesznek NB I.-es meccsek, hanem a jogokért folytatott küzdelemben alul maradt DigiSport is adhat majd heti három mérkőzést.

Az MLSZ elnöke, Kistelei István kedden még azt mondta, hogy a futballkluboknak megnyugtató lenne, ha a DigiTV-nek is jutna pár meccs, mivel „történelmi szerepe van abban, hogy a közvetítési jogokat az értékére emelte".Ehhez képest szerdán az MLSZ már nyilatkozatban igyekezett leszögezni, hogy a Sport1-en és a Dunán kívül máshol nem sugároznak majd meccseket, mindez ilyen találgatás csak rémhír.

„Ezek a híresztelések minden alapot nélkülöznek, jogtulajdonosként a tudta és beleegyezése nélkül senki semmilyen megállapodást ez ügyben nem köthet, bármilyen "továbbadásról" szó sem lehet, mert az MLSZ maximálisan tartja magát a megkötött szerződésekben foglaltakhoz" –áll az MLSZ közleményében.

Kusza szerződések

A háttérben megint bonyolult, kusza szerződések és kemény háttértárgyalások állnak. Az évek óta érvényben lévő szerződés szerint ugyanis a Duna Televízió évi 90 millió forintért négy mérkőzés közvetítési jogát kapja meg, de a közszolgálati műholdas adó ebből eddig mindig csak egy mérkőzést sugárzott. Ugyanis drága a közvetítés: a stáb, a közvetítő kocsi, a műholdas kapcsolat.

A fennmaradó három mérkőzés jogát az MLSZ-szel egyeztetve a DigiTv a tárgyalások kezdetén évi 90 millió forintért megvette a Dunától, sőt a szerződés értelmében a csatorna beszállítóként a többi meccs közvetítésében is részt vesz, a csatorna stábja készítené a műsort a DigiSport-nak is. A Duna és a Digi közt a szerződést már alá is írták, csak közben a fontosabb, MLSZ-szel kötött szerződésről lemaradt a Digi, hiszen a Chello élve opciós jogával, megvásárolta a közvetítési jogokat.

Vagyis jelen pillanatban van egy érvényes szerződés az MLSZ és a Chello között arról, hogy a meccsek a Sport1-en mennek, és egy érvényes szerződés a Duna és a Digi között arról hogy négy meccset megosztanak egymással. A DigiTv ügyvezetője, Sági Endre szerint éppen ezért őket illeti a három meccs, míg a Chello sajtóközleményben jelezte, hogy csak náluk és a Dunán fognak menni a meccsek, szombatonként kettő, vasárnap pedig egy mérkőzés. Vagyis a heti nyolc meccsből csak négyet adnak majd a televíziók.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a jogi csatározás vége, július 23-án elindul a DigiSport, egy nappal később pedig már játszanak a magyar NB I.-ben. Az biztos, hogy senkinek sem érdeke a hosszú pereskedés, főleg az MLSZ-nek nem, hiszen így eleshetne a már ebben a hónapban esedékes első 1,2 milliárd forinttól. Információink szerint a Chello presztízskérdést csinál abból, hogy csak nála menjenek a Soproni Liga meccsei, még ha a közvetítések többségére nem is tart igényt. Ugyanis a heti nyolc meccsből igazi nézettséget csak azoktól a találkozóktól lehet várni, amelyikben a Fradi vagy az Újpest pályára lép. A többi közvetítés nézettsége becslések szerint az 50 ezret sem éri majd el.

Rovatok