Index Vakbarát Hírportál

Ingyenesen kattintható az MTI-archívuma

2009. december 8., kedd 16:49 | aznap frissítve

100 millió forintos kormányzati támogatásból digitalizálták a Magyar Távirati Iroda 1887 és 2005 közötti híreit, ami mától öt korszakra bontva kereshető az mti.hun. Az archívum a Szabad Európa Rádió, a BBC és az Amerika Hangja anyagait is tartalmazza.

A Magyar Távirati Iroda mától ingyenesen elérhetővé tette az mti.hu-n a XIX-XX. században kiadott híreinek egy részét, jelentette be Vince Mátyás, az MTI elnöke a Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár közös sajtótájékoztatóján. A hírek digitalizálását 100 milliós kormányzati támogatásból finanszírozták.

Az MTI archív híreit öt korszakra bontották: az 1887-1919, az 1920-1944, az 1945-1949 közötti időszak, az 1956-os év, és az 1988-2005 közötti periódus MTI-hírei között keresgélhet az olvasó. Az adatbázis az MTI-híreken kívül az Országos Sajtószolgálat, valamint az MTI korabeli rádiófigyelő szolgálatának anyagait (például a Szabad Európa Rádió, BBC, Amerika Hangja) is tartalmazza.

Az ingyenes nyilvánosságra hozatal azért fontos, mert így közpénzből egy eddig alig feltárt, csak keveseknek elérhető, forrásértékű történeti dokumentumcsomag válik mindenki számára hozzáférhetővé. „A köz pénzéből a köz javára” - fogalmazott az elnök, hozzátéve: a korszerűen kereshető adatbázisokban felhasználó-barát módon lehet keresni; szabadszavasan, dátumra, témára vagy hírtípusra.

A most megnyíló MTI-archívumok eredeti hírpéldányai a Magyar Országos Levéltárban és az Országos Széchényi Könyvtárban találhatók kőnyomatos és mikrofilmes formában.

A szöveges MTI-anyag mellett az MTI fotóarchívumából is több ,mint 20 ezer kép vált ingyenesen megtekinthetővé a 2001-től 2005-ig terjedő időszakból. Ezt a fotóállományt a hírügynökség a közeljövőben 70 ezerre bővíti. Februárban a politika-történelem tematikával bővül a kínálat. Az internetről elérhető képek ingyenessége csak a megtekintésre és szemléltetés céljából oktatási felhasználásra vonatkozik, a kereskedelmű jellegű felhasználásra nem.

Rovatok