Index Vakbarát Hírportál

Nem biztos, hogy mindenki láthatja a foci-vb-t

2010. január 12., kedd 11:00 | aznap frissítve

Szerdán dönt a köztévé kuratóriuma arról, hogy az RTL Klub és a SPORT1 közös, vagy a Digisport egyéni ajánlatát fogadja el, azaz melyik adón lesz nyáron a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság. Az is előfordulhat, hogy a tévés háztartások nagy részében a legfontosabb meccsek nem lesznek láthatók.

Információink szerint a labdarúgó-vb meccseinek közvetítésére a számos magyar sporttévé, kereskedelmi tévé és kábeladó közül csak ketten tettek olyan ajánlatot, ami megfelel a jogtulajdonos MTV által szabott feltételeknek. A Digisport, valamint az RTL Klub és a SPORT1 közös ajánlatának végösszege megegyező, de strukturálisan mindkét cég mást kínál a jogokért cserébe.

A tévés háztartások mindössze 17-19 százalékában, azaz úgy 670 000 - 800 000 családban fogható Digisport ajánlata 850 millió forintról szól, a meccsek nagy többségét sugároznák, és csak jelentéktelebbek jogait hagynák meg a köztévének. Úgy tudjuk, a teljes országos lefedettségű RTL Klub ezzel szemben 715 millió forintot kínál, illetve hajlandók elengedni a köztévé RTL Klubbal szembeni tartozásának egy részét, más részét átütemezik és még egy filmcsomagot is átadnak a meccsekért cserébe. A csomag értékét az MTV 500 000 euróra, azaz kb. 135 millió forintra becsüli, így a két ajánlat összege megegyezik. Az RTL viszont minden meccset átvenne, a köztévének csak összefoglalókhoz biztosítana képanyagot.

A két ajánlat közül a Digisportté tűnhet meglepőbbnek, hiszen a cég információink szerint így is túlköltekezte magát, az angol Premier League és a Budesliga meccsei kiürítették a kasszát. A tévénézők szempontjából természetesen a szabadon fogható RTL Klub lenne az ideális megoldás, különösen úgy, hogy információink szerint nem a - szintén az IKO érdekeltségébe tartozó - Sportklubon lennének a meccsek, hanem az RTL Klubon, illetve az ország nagy részén fogható SPORT1 nevű kábeladón.

Üzleti szepontból a Digisport lépése is érthető, hiszen jelenleg az adó a két legnagyobb szolgáltató, a UPC és a T-Home kínálatában nem szerepel, csak a DigiTV és a Digikábel, valamint kisebb kábel- és a Hello HD nevű műholdas szolgáltatónál található meg. A hagyományosan nagy nézettséget hozó labdarúgó-világbajnokság meccseinek megszerzésével a Digisport azt is kikényszerítheti, hogy a két nagy szolgáltató kénytelen legyen programcsomagjába felvenni az adót.

Az RTL Klub képviseletében Rényi Ádám kommunikációs igazgató a csatorna ajánlatára vonatkozó információinkat sem megerősłteni, sem cáfolni nem kívánta.

Rovatok