Index Vakbarát Hírportál

Liberálisok követelik a Kuruc-info betiltását

2010. november 19., péntek 17:51

A szabad Emberek Magyarországért azt követeli az NMHH elnökétől, hogy tiltsa be a Kuruc.infót, mivel az véleményük szerint az oldal működése sérti a kisebbségek jogait.

Az Index interjújára hivatkozva liberális értelmiségiek arra kérik, sőt arra szólítják fel Szalai Annamáriát, az NMHH elnökét, hogy "haladéktalanul kezdeményezze a Kuruc.info azonnali és végleges hatályú betiltását".

A Szabad Emberek Magyarországért elnevezésű liberális párthonlapján megjelent nyílt levél szerint az aláírók ugyan nagyra tartják a szólásszabadság intézményét, de megengedhetetlennek tartják, hogy erre a szabadságjogra hivatkozva egyre többen terjesztenek „a demokráciát veszélyeztető, alkotmányellenes, aljas indulatokat keltő anyagokat, felhívásokat”.

„Meggyőződésünk, hogy Önnek, mint a média irányításáért és ellenőrzéséért felelős állami intézmény legfőbb vezetőjének alkotmányos és erkölcsi kötelessége a portál bezárásához szükséges jogi lépések megindítása” – írják a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének címzett levelükben a liberális párt szimpatizánsai, akik szerint a Kuruc-info rendszeresen megsérti az etnikai, kulturális és vallási kisebbségek, elsősorban a zsidóság és a cigányság, valamint a homoszexuálisok jogait. Külön sérelmezik, hogy a portálon rendszeresen közölnek a Holokausztot tagadó írásokat, és idézik Hitler szavait.

A nyílt levelet Niedermüller Péter és Derdák Tibor írta, és többek közt aláírta Csordás Gábor író, Halmai Gábor alkotmányjogász, egyetemi tanár, Lendvai L. Ferenc filozófus, Máté András filozófus, tanszékvezető egyetemi docens, Ranschburg Jenő pszichológus, Ungár Klára közgazdász és Wessely Anna, szociológus.

Rovatok