Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes mától az MTI

2011. május 16., hétfő 13:34 | tizenkét éve frissítve

Mától bárki ingyen elérheti a Magyar Távirati Iroda híreinek kétharmadát a hírügynökség belső rendszerén. Megújult a Hirado.hu is, és már készül a mobilos és az Ipad-verzió is.

A Magyar Távirati Iroda ma bejelentette, hogy a tájékoztatáshoz fűződő alapjog megvalósítása érdekében elindította ingyenes hírszolgáltatását. Korábban arról volt szó, hogy már április elsejétől ingyenesen elérhetőek lesznek az MTI hírei, de technikai okokból csúszott ezzel a hírügynökség.

A nemzeti hírügynökség egyes tartalmai, valamint naponta körülbelül ötven fotója regisztráció után érhető el az mti.hu weboldalon. A szolgáltatás mindenki számára nyitott, így magánszemélyek, cégek és médiaszolgáltatók is ingyenesen juthatnak hozzá az MTI közszolgálati tartalmaihoz.

Az elérhető tartalmak között vannak a távirati iroda saját forrású közszolgálati hírei - ez a hírkiadás nagyjából kétharmada -, az MTI által készített grafikák, valamint a szöveges archívumok. A napi fotókiadásból nagyjából ötven saját felvétel érhető el díjfizetés nélkül. Ugyancsak ingyenesek az Országos Sajtószolgálaton, az Önkormányzati Sajtószolgálaton illetve az OTS-nek nevezett sajtóközlemény továbbító rendszer felületén közzétett közlemények és sajtóanyagok.

Továbbra is díjkötelesek azonban a külföldi ügynökségek hírei és fotói, illetve a sajátosan hírügynökségi tartalmak, így például a hátterek, kronológiák és az elemzések.

Az MTI Zrt. vezérigazgatója, Belénessy Csaba hangsúlyozta: az a nap fordulópont a nemzeti hírügynökség életében, mert mostantól kezdve Magyarország és a nagyvilág hírei - a felhasználók anyagi lehetőségeitől függetlenül - szabadon elérhetők a hazai közösség és a külhoni magyarság számára.

A Hirado.hu is megújult

Az ingyenes szolgáltatás bevezetésével egy időben megújult a közszolgálati médiaszolgáltatók hírportálja is. A hirado.hu címen elérhető, az MTI Új Média által szerkesztett honlap a sajtóközlemény szerint tisztább, átláthatóbb és korszerűbb külsőt kapott. Az oldal a gyors, pontos és megbízható hírszolgáltatás mellett jelentős szerepet szán az eddiginél lényegesen több és jobb minőségű képnek és videónak.

A tervek szerint a megújuló közmédia tartalmai hamarosan több platformon, például mobiltelefonokra, tabletekre telepíthető alkalmazásokkal, közvetlenül is elérhetőek lesznek.

Törvényes, hogy ingyenes?

Az ingyenes MTI elindításával kapcsolatban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Böröcz István azt mondta, hogy a közmédiarendszer átalakításának része volt az a vállalás, hogy mindenki ingyenesen elérhesse az adófizetők pénzéből működő hírügynökség legfontosabb közérdekű tartalmait, és szabadon felhasználhassa azokat.

Korábban a konkurens Független Hírügynökség bejelentette, hogy súlyosan versenykorlátozónak tartja, hogy az MTI hírei és képei a valós költségek megfizetése nélkül, az adófizetők pénzén lesz hozzáférhető". Véleményük szerint az információs szabadságot is korlátozhatja az állami hírügynökség ingyenessége, mivel így a piaci szereplők számára az ingyenes hírek a "gazdasági válság hatásai miatt, azok hitelességétől és a valós piaci értéküktől függetlenül lehetnek vonzóak a média szereplőinek". A Független Hírügynökség ezért az Európai Bizottsághoz fordult jogorvoslatért.

A magyar versenyjognak sem felelt volna meg az MTI ingyenessége, de tavasszal módosították a tisztességtelen piaci magatartásról szóló jogszabályt. A Lex Fühünek becézett módosítás után az MTI-anyagok térítésmentességet alapvetően a tájékozódáshoz és tájékoztatáshoz fűződő alkotmányos jogok alapozzák meg, így az MTI kikerült a szokásos piaci szabályozás alól.

Rovatok