Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen regisztrálnak az ingyenes MTI-re

2011. szeptember 21., szerda 17:02 | aznap frissítve

Már 100 ezer ember látogatja naponta átlagosan a Hirado.hu-t, és több mint 20 ezren regisztráltak az ingyenes MTI-re. A távirati irodának idén még nem volt sajtópere, de nem is feladata, hogy tüntetőket toborozzon a szakszervezeteknek.

Mintegy 21 ezren regisztráltak eddig az MTI ingyenes hírszolgáltatására. A szakmai regisztrálók száma meghaladja a 4300-at, a napi felhasználóké pedig a 2800-at – mondta a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója szerdán azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta az elmúlt nyolc hónapban a hírügynökségben lezajlott átalakításokat.

Belénessy Csaba beszámolt arról is, hogy az MTI Új Médiához tartozó Hirado.hu hírportált hétköznaponként már mintegy 100 ezer ember látogatja, ami 50 százalékos növekedést jelent az elmúlt hónapokban.

"Mindig azt mondtam, hogy le kell győznünk az Indexet és az Origót, de tudom, hogy ez még nem mostanában lesz. De jól kell végeznünk a munkánk, hogy sikeresek lehessünk" - mondta Belénessy Csaba.

A közmédiumok közös internetes felülete továbbra is fejlesztés alatt áll. Ennek elkészülte után blogokkal, fórumokkal találkozhatnak a látogatók, és élő közvetítéseket is zökkenőmentesen követhetnek majd - tette hozzá.

A köztévének is ők szállítanak

A hírműsorok szakmai irányítását az MTI Hírcentrum végzi. Az m1-en 95 percnyi hírműsor készül, az esti Híradóba pedig mintegy 800 ezer ember kapcsolódik be naponta. A Duna TV napi 50 percnyi hírműsorai a határokon belül nagyjából 200 ezer ember számára szolgálnak hírforrásul, a Magyar Rádió hírműsoraiba, köztük a Krónikákba pedig több mint egymillió ember hallgat bele naponta – mondta a vezérigazgató.

A hírműsorok készítői ügyelnek arra, hogy a francia modellnek megfelelően a kormány a politikusokra jutó műsoridő egyharmadában, a kormánypártok újabb egyharmadában, míg az ellenzék is ugyanekkora műsoridőben szólalhasson meg - közölte Belénessy Csaba. Hozzátette: a Duna TV híradójával szemben más szempontok a mérvadók, mert az elsősorban az ország határain túl élő magyarságot látja el információkkal.

Nem volt perük

Augusztusig egyetlen sajtóper sem indult a klasszikus hírügynökség ellen, amely az elmúlt 8 hónapban 100 ezernél több szöveges hírt és mintegy 90 ezer fotót adott ki. Az ingyenességnek köszönhetően sokkal szélesebb körben használják a hírügynökségi szöveges tudósításokat, fotókat. Ennek ellenére az MTI Hírcentrum által gyártott műsorokra több panasz és érkezett az NMHH-hoz, legutóbb a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége hétfőn panaszt nyújtottak be  amiatt, hogy az MTV fél nyolcas Híradója és a Duna TV hat órás hírműsora nem adott hírt arról, hogy bejelentették, szeptember 29-től kezdődően utcai demonstrációkat, sztrájkokat tartanak az egész országban.

Belénessy Csaba eről az ügyről mondta, hogy az MTI hírei közt beszámolt az eseményről, de véleménye szerint a közmédiának nem feladata, hogy egy tüntetéshez tobroozzon embereket.

Rovatok