Index Vakbarát Hírportál

Kiosztották a Gőbölyös Soma-díjat

2012. január 11., szerda 20:57

Dénes Zoltán és Pethő András megosztva vehették át szerdán az előző év legjobb nyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat, valamint a vele járó, összesen egymillió forintot – tájékoztatta a Gőbölyös József Soma Alapítvány az MTI-t.

Dénes Zoltán cikksorozata a Magyar Nemzetben jelent meg. Témája egy magtárházra  közvetítőkön és fedőcégeken keresztül  fölvett, vissza nem fizetett 13 milliárd forintos kölcsön ügye. "Az ügyben ma is nyomozás folyik, de mint a zsűri kiderítette: a cikk nem kiszivárogtatásokra épült, épp ellenkezőleg. Sok esetben Dénes Zoltán járt a hatóságok előtt a nyomozó munkában, azok lépkedtek az ő lábnyomaiban"  olvasható a tizenegyedik alkalommal kiosztott díjról szóló tájékoztatóban.

Pethő András írásai a Közgép Zrt. felemelkedéséről szólnak, az Origo internetes hírportálon jelentek meg, "amely az utóbbi néhány esztendőben a nyomozó újságírás valóságos fellegvárává nőtte ki magát"  szerepel a indoklásban. A szerző hosszan és mélyen tanulmányozta és tette az olvasók számára érthetővé az állami építőipari megrendelések jelentős részét elvivő cég működését. Pethő András az első újságíró, aki másodszor is megkapta az elismerést.

A zsűri hagyományosan három kritérium alapján ítéli meg a munkákat: az első és legfontosabb a nyomozói munka minősége és mennyisége, a második a téma társadalmi fontossága, a harmadik az írás minősége.

A díj névadója a 2000 augusztusában elhunyt Gőbölyös József újságíró, akit barátai Somaként emlegettek. 2011-ben az alapítvány tevékenysége kiegészült tényfeltáró cikkprojektek támogatásával és szakmai programok szervezésével. Ennek keretében az alapítvány és a Független Médiaközpont négy cikktámogatási pályázati fordulót írt ki, amelyen összesen tizenhárman nyertek 100 ezer és 500 ezer forint közötti összeget.

Rovatok