Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették az Est Media részvényeinek kereskedését

2012. július 17., kedd 14:03

Törzsrészvényei kereskedésének felfüggesztését kérte az Est Media Vagyonkezelő Nyrt. kedden zárásig. A cég maga kérte a felfüggesztését, mivel kedden rendkívüli bejelentést tesznek, ami nagymértékben befolyásolhatja a kereskedést.

A BÉT honlapján található határozat szerint az Est Media arról tájékoztatta a tőzsdét, hogy a nap folyamán olyan rendkívüli tájékoztatás várható, amely a részvényárfolyamot nagymértékben befolyásolhatja, ezért kérte a törzsrészvényei kereskedésének haladéktalan felfüggesztését az információ bejelentéséig.

A felfüggesztés összefüggésben lehet azzal, hogy hétfőn kiderült, hogy a Sziget Kft.-ben alapító társtulajdonos Gerendai Károlyék megvásárolják a nehéz helyzetbe került Est Media Sziget-tulajdonrészét. A 49 százalékos részvénypakettért 675 millió forintot fizetnek − „fillérre” pontosan annyit, amennyivel az Est Media tartozik az Unicredit Banknak és a Wallis Zrt.-nek.

Ezen hitelek fedezetét a Sziget-tulajdonrész jelentette, a korábbi kölcsönt pedig többek között azért vette fel az EM, hogy kifizethesse a fesztiválszervező cég utolsó részletének csaknem másfél milliárd forintos vételárát.

A Sziget-részvénypakett visszavásárlására Gerendaiék is hitelt vesznek fel − a vételárat augusztus 1-jéig egyenlítik ki. Az Est Mediának ugyanakkor kétéves visszavásárlási opciója marad a most eladott 49 százalékos csomagra. A tranzakciót követően a Sziget szavazati jogának 98 százaléka kerül egy kézbe − 2 százalék az EM-é marad, két évig. Ez a tulajdonrész ugyanakkor nem érinti a vagyoni jogokat, hiszen csak szavazásra jogosít.

Az Est Media árbevétele 2011-ben 23 százalékkal csökkent, 6,47 milliárd forintot  tett ki. Az üzleti tevékenység vesztesége elérte  463 millió forintot az előző évi  68 millió forint veszteség után. A szokásos vállalkozási tevékenység 2,3 milliárd forint veszteséget okozott a 2010-es 1,46 milliárd forintos veszteség után.

Az Est Media részvények a tőzsde "A" kategóriájában forognak, a hétfői kereskedést 27 forinton zárta. Tőzsdei adatok szerint az elmúlt egy évben az Est Media részvényei 21 és 438 forint között mozogtak.

Rovatok