Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztető sztrájk lehet a közmédiában

2012. december 12., szerda 12:18

Kedden a közmédia összes szakszervezete megszavazta a sztrájkbizottság létrehozását az MTVA harmadik csoportos létszámleépítése ellen tiltakozva. Az MTVA egyelőre nem reagált a sztrájkbizottság követeléseire, de közölte, hogy 250-ről 210-re csökkentette a leépítésekben érintettek számát.

Miután hétfő este megállapodás nélkül zárult le az MTVA és a Központi Üzemi Tanács tárgyalássorozata a harmadik csoportos létszámleépítésről, a közmédia 12 szakszervezete a KÜT-tel egyetértésben megszavazta a sztrájkbizottság létrehozását.

Bár az MTVA-ban két körben már elbocsátottak 900 embert, ilyen érdekképviseleti összefogásra még nem került sor, mint most. A sztrájkbizottság célja, hogy az alap kezdjen érdemi tárgyalásokat a leépítések elkerüléséről vagy az abban érintettek számának érdemi csökkentéséről - írta közleményében a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

A sztrájkbizottság - melynek elnöke Lázár András, az Egyesült Médiaszakszervezet vezetője - kéri az MTVA-t, hogy mihamarabb kezdje meg a tárgyalásokat. Az MTVA eddig nem reagált a sztrájkbizottság megalakításának hírére, így arra sem, hogy felfüggeszti-e a csoportos létszámleépítésben érintetteknek szóló előzetes értesítések átadását. Az MTVA ugyanakkor közleményt adott ki arról, hogy 40 fővel csökkenti a leépítésben érintettek számát.

Lázár András, az Egyesült Médiaszakszervezet vezetője az Indexnek elmondta, hogy a Sztrájktörvény szerint a munkáltatónak 7 napig egyeztető tárgyalásokat kell folytatnia a sztrájkbizottsággal, erre az időre pedig fel kell függesztenie az elbocsátásokkal kapcsolatos döntések végrehajtását.

Amennyiben az MTVA eleget tesz törvényi kötelezettségeinek, úgy a leépítési folyamat megkezdése jövő év elejére is átcsúszhat, feltéve, hogy az alap nem közvetlenül karácsony előtt akarja kiértesíti az érintetteket.

Az Index úgy tudja, hogy a sztrájkbizottság a tárgyalások során nyomásgyakorlásként nagygyűléseket hívhat össze, illetve bevetheti a figyelmeztető sztrájkot is. Álláspontjuk szerint ugyanis bár hasznos lenne megállapodniuk az MTVA-val az elégséges hírszolgáltatásról, de nem kötelező, mivel a törvény szerint nem az MTVA a közszolgáltató cég, hanem a 49 fősre zsugorodott Magyar Televízió, Duna Televízió, Magyar Távirati Iroda és a Magyar Rádió Zrt. Az MTVA álláspontja egyelőre szintén nem ismert ebben a kérdésben.

Bevitték a rendőrök Navarróékat

Nagy Navarró Balázst, Gilicze Mártát és Sebő Gábort kedd éjszaka bevitték a rendőrök, mivel a demonstráció bejelentett időtartama kedd éjjel lejárt az MTVA előtti útszakaszra - írja a Klubrádió. Nagy Navarró Balázs a rádiónak elmondta, azért vitték el őket, mert a rendőrség álláspontja szerint közlekedési szabálysértést valósítanak meg azzal, hogy az úttesten állnak. A demonstrálókra 15 ezer forintos szabálysértési bírságot szabtak ki fejenként, majd négy óra múlva kiengedték őket.

Navarró szerint bár a gyülekezési törvény alapján a rendőrség nem utasíthatna el egy bejelentést, a harmadik bejelentésükkel mégis ez történt, így úgy véli, hogy kedd éjszaka jogellenes eszközökkel távolították el őket. A Tiszta Kezek Mozgalma ugyanakkor nem adja fel, miután kiengedték őket, visszatértek a Kunigunda útjára.

Rovatok