Index Vakbarát Hírportál

A Szerencsejáték Zrt. lecserélte a Kossuth Rádiót

2013. január 10., csütörtök 14:55

Év elejétől nem a Kossuth Rádión, hanem a Class FM-en mondják be a lottószámokat. A rádióval kötött szerződés értéke 51,9 millió forint.

A Szerencsejáték Zrt. nem a Kossuth Rádióval, hanem a Class FM-mel kötött szerződést a lottószámok közlésére - írja a hvg.hu.

Már régóta szeretik a Class FM-et

A cég a fiatalokra akar koncentrálni, ezért döntöttek a kereskedelmi rádió mellett. Mint a lapnak írt válaszukban kifejtették, a Class FM-nek magasabbak a hallgatottsági adatai, mint a közmédia rádiójának. A Szerencsejáték Zrt.-nek törvényi kötelezettsége a rádiós eredményközlés, a 2012-es évben bruttó 50,3 millióért szerződtek a Kossuth Rádióval, 2013-tól pedig 51,9 millió forintot fizetnek a Class FM-nek.

A Szonda Ipsos novemberi auditált adatai szerint a Class FM hallgatottsága a 18 év felettiek célcsoportjának körében 23,6 százalék, ezzel szemben az MR1-é 18,8 százalék. A Class FM átlagos napi elérése a 18 év feletti budapesti lakosság körében 20 százalék, míg a Kossuth Rádió esetében 18 százalék, ebből a Class FM hallgatottsága a budapesti 18-29 éves korosztály 30 százalék, míg a Kossuth Rádióé 1 százalék.

A hvg.hu emlékeztet rá, hogy "a fideszesként elkönyvelt nagyvállalkozó, a Közgép építőipari céget is vezető Nyerges Zsolt többségi tulajdonába tartozó Class FM rádiót már 2009-es indulása után is előnyben részesítette az állami szféra". A legnagyobb állami hirdető, a Szerencsejáték Zrt. költéseit nézve kiderül, hogy a Class FM-en koncentrálódik a hirdetési mennyiség. A társaság 2011-ben bruttó 707 millió forintot költött rádiós felületekre, amiből a Class FM-en 580 millió forintnyi hirdetést vásároltak, miközben - az azóta megszűnt - Neo FM-en csak 8 milliót költöttek 2011-ben.

A Hung-Ister készíti a sorsolási műsorokat

Nemrégiben derült ki, hogy a Szerencsejáték Zrt. 1,645 milliárd forintos szerződést kötött a Hung-Ister Filmprodukció Zrt.-vel reklámok gyártására és azok közzétételére. Eddig is a Hung-Ister készítette a Szerencsejáték Zrt. tévés sorsolási adásait – és egyéb reklámtevékenységei közül is többet rájuk bíztak az elmúlt években –, az állami szerencsejátékmonopólium szerint tehát most mindössze a régi sorsolási műsorok gyártására szóló szerződés meghosszabbítását, módosítását végezték el.

A Hung-Ister a jobboldali, kormányhoz közelállónak számító médiabirodalmak egyikéhez, a Nemzet-csoporthoz (Magyar Nemzet, Hír TV, Hung-Ister, B-Reklám Kft., Mahír Zrt.) kapcsolódik, Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozik.

A Hung-Ister vezetője 2005 és 2010 között az a Fazekas Csaba volt, aki 2004-ben néhány hónapig a Hír TV vezérigazgatói posztját is betöltötte. Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke 2010 őszén Fazekas Csabát nevezte ki a közmédia teljes (2012-ben 69 milliárd forint) költségvetésével és vagyonával gazdálkodó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának, de ő 2011 februárjában lemondott, és visszament korábbi pozíciójába a Hung-Isterhez.

Rovatok