Index Vakbarát Hírportál

Mindenki be akar kerülni a köcsögadatbázisba

2013. július 3., szerda 10:32

„Nem hagyjuk rejtőzködni a buzikat” felszólítással úgynevezett köcsögadatbázist hozott létre a deres.tv, aminek célja, hogy fényképpel és névvel ország világ elé tárja azokat a „homárokat vagy köcsögbarátokat”, akik a Facebookon jelezték, hogy részt vesznek a Budapest Pride-on. Arra viszont nem számítottak, hogy ilyen sokan akarnak bekerülni az adatbázisba.

A honlap szélsőjobboldali háttérszervezete a Betyársereg, a tavalyi sikeren felbuzdulva hozta ismét létre „köcsögadatbázisát”, a múlt évben ugyanis már volt egy ilyen akciójuk. Emiatt be is akarták tiltani a honlapot, de ez végül nem történt meg. A deres.tv szerint tavaly nagyon sok „buzi és liberális” kiakadt az adatbázison, miközben az olvasók körében nagy sikere volt. Szerintük ugyanis fontos tudni, hogy a szomszédunk, ismerősünk vagy éppen a sarki közértes buzi-e.

Az akció azonban az ellenkező módon sült el, amiatt ugyanis még senki nem reklamált, hogy feltették fényképpel és névvel az oldalra, abban az ügyben viszont már többen is, hogy őt miért nem rakták ki. „Felháborító, hát én miért nem vagyok a listán? Még ezt sem tudjátok tisztességesen megcsinálni gyökerek!” – írja az egyik kommentelő a honlapon, de nem övé az egyetlen ilyen irányú kérés, nagyon sokan szeretnének ugyanis bekerülni az adatbázisba.

A hozzászólások szinte mindegyike viccesen kéri felvételét a köcsögök közé. Más azért panaszkodik, hogy nem írták le rendesen a nevét, van, aki a helyesírás miatt reklamál, szerinte ugyanis a köcsögadatbázist nem egybe kell írni, hanem kötőjellel. A felhívásra eddig közel 400 hozzászólás érkezett, többségük azt kéri, hogy vegyék fel őt is adatbázisba. Csak tegnap több mint 200 fővel nőtt a Facebookon a melegfelvonulás résztvevőinek száma, ami nem kis részben a deres akciójának is köszönhető, amiért a szerevezők nem győznek elég hálásak lenni. Eközben a deres.tv munkatársai alig tudnak lépést tartani a jelentkezőkkel, így lassan frissül az adatbázis.

Tavaly Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa tett bejelentést a deres.tv jogsértő adatkezelésére, mely szerinte alkalmas a gyűlöletkeltésre és semmibe veszi az emberi méltóságot. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ennek hatására kérvényezte az Egyesült Államokban bejegyzett portál betiltását, de az üzemeltető elérhetőségével kapcsolatban semmilyen információ nem derült ki, mindössze annyi, hogy a portál az arizonai Scottdale-ben van bejegyezve. A honlapon egyébként néhány profilképhez megjegyzést is fűznek (például, buzi, leszbikus, homár, ocsmány).

A deres.tv – melynek a honlapján a külföld és belföld mellett külön cigánybűnözés rovat is van, - a Szent Korona Rádióval együtt működve, állításuk szerint a tisztánlátást szeretné elhozni a magyar médiába, "tudatosan rejtőzködve".

Rovatok