Index Vakbarát Hírportál

Milliós jutalmak közmédiás vezetőknek

2013. július 18., csütörtök 09:25 | aznap frissítve

A Népszabadság úgy tudja, hogy bár csak egy-egy 49 embert foglalkoztató zrt. vezérigazgatói, a közmédia négy cégének vezetője 4,5-4,8 millió forintos jutalmat kapott.

Medveczky Balázs (MTV) 4,5 millió, Jónás István (Magyar Rádió) 4,8 millió, Dobos Menyhért (Duna TV) 4,8 millió, valamint az MTI vezérigazgatói posztjáról tavaly év végén távozott Belénessy Csaba 4,8 millió forint prémiumot kapott a Népszabadság értesülései szerint.

A közmédiumokat felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke Balogh László a lapnak azt mondta: a négy vezérigazgatónak a jogszabályok és a megkötött munkaszerződésük alapján jár a teljesítményfüggő prémium. Mint mondta, a több évtizedes gyakorlattal szemben a mostani vezérigazgatók elé valóságos prémiumfeladatokat tűztek ki, a jutalom nem automatikusan járt nekik.

A kuratórium a jutalmak feltételéül azt támasztotta, hogy a vezérigazgatók elvégezzék a közmédiarendszer átalakításával kapcsolatos feladatokat, készítsék el és tartsák be az intézmény üzleti tervét, az adott médiumot ne marasztalja el a médiahatóság, ne veszítsen sajtó-helyreigazítási pert, és növelje a nézettséget vagy a hallgatottságot.

A prémiumok kifizetése ellen szavazott Kránitz László, a közalapítvány kuratóriumának szocialista és Németh Vladimir, a testület LMP-s delegáltja. Kránitz László a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy 2012 is a közmédia gyászéve volt, amelyet elbocsátások, botrányok öveztek. A közmédia alapvetően elhibázott átalakítása miatt zavaros felelősségi viszonyok alakultak ki, amelyek akadályozzák a normális szakmai munkát, ezért szerinte ebben a helyzetben nem lett volna szabad jutalmat osztani.

Németh Vladimir szerint a vezérigazgatók egyáltalán nem szolgáltak rá semmilyen jutalomra. Negyvenkilenc fős „csontvázintézményeket” vezetnek, jelentős fizetést kapnak, nincs miért premizálni őket, "különösen úgy, hogy az MTI-hírcentrum létrehozása, a közszolgálati médiumok híreinek uniformizálása egyértelműen kormányzati propagandacélokat szolgál, és ennek az akaratnak, igénynek ezek a médiumok meg is felelnek".

A négy Zrt. napi feladatai közé tartozik, hogy megrendelje a műsorokat a közmédia közel kétezer dolgozóját foglalkoztató MTVA-tól. Az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István jutalmáról a Médiatanács dönthet.

Rovatok