Index Vakbarát Hírportál

Gyűlöletbeszéd miatt 85 000 fontos büntetés

2013. augusztus 23., péntek 17:28

A brit médiahatóság, az Ofcom 85 000 fontra (29 millió forint) büntetett egy iszlámista tévécsatornát, mert abban azt szajkózták, hogy "aki nem tartja tiszteletben Mohamed prófétát, annak pusztulnia kell."

Mindezt Allama Muhammad Faruk Nizami közölte a nézőkkel ráadásul élő adásban. Az Ofcom akár 250 000 fontra (87 millió forintra) is büntethette volna a tévét, de úgy ítélték meg, hogy valahol joguk van a szabad véleménynyilvánításhoz. Az Al Ehya Digital Televison nevű adó vezetősége bocsánatot nem volt hajlandó kérni, de egy közleményben tisztázták, pontosan mire gondolt a vallási vezető a tévében.

Az adót az Egyesült Királyság területén és más országokban is lehet fogni. Adásukat főleg urdu nyelven sugározzák, de alkalmanként vannak angol műsoraik is. Az ominózus betelefonálós élő műsort tavaly május 3-án sugározták. Az egyik betelefonáló megkérdezte Allama Muhammad Faruk Nizamitól, hogy milyen büntetést kell kiszabni azokra, akik tiszteletlenek Mohamed prófétával, mire a műsorvezető habozás nélkül rávágta, hogy el kell őket pusztítani.

"Ennek módszerét mindenki maga válassza meg" - tette hozzá, majd így folytatta: "Békések vagyunk, de ha valaki átlép bizonyos határokat, a vallási érzelmek a felszínre bugyoghatnak. Életünk egyik célja, hogy szeretett Urunk méltóságát megőrizzük. Allah áldásával járunk el, ha egy istenkáromlót megölünk. Erre minden esetben készen kell állnunk."

A médiahatóság nem túl nagy meglepetésre úgy vélte, a megjegyzéssek alkalmasak arra, hogy felbújtsanak vagy egyeseket bűncselekmények elkövetésére sarkalljanak. Az Ofcom azt is megjegyezte, hogy az ilyen kijelentések fokozottak veszélyesek, mivel a fiatalabb korosztály képviselőit radikalizálhatják. A csatorna szűkszavú közleményben csak annyit reagált, hogy a műsorvezető saját álláspontját közölte, amihez nekik semmi közük nincs.

Rovatok