Index Vakbarát Hírportál

Több százezer újságírónak kell marxizmust tanulnia

2013. augusztus 28., szerda 12:19

Több százezer médiában dolgozót köteleznek a következő hónapokban marxista ideológiai képzésen való részvételre Kínában - értesült a South China Morning Post hongkongi napilap.

Az újság a Kínai Kommunista Párt propagandaosztálya, a kínai sajtószövetség és a médiaszabályozó hatóság közös bejelentését idézi, amely szerint az ágazatban dolgozó több mint 300 ezer újságíró, riporter, szerkesztő és producer padba ültetése "az ideológiai egység megerősítését" szolgálja majd.

Az oktatás legalább kétnapos, a marxista ideológiát az érintettekkel alaposabban megismertető tanfolyamokat jelent, amelyek még augusztusban elkezdődnek. Először a nagyobb, befolyásosabb hírközlő egységek kerülnek sorra, ezeket követik majd a kisebbek - áll a tervezetben.

A hírről beszámoló Hszinhua hírügynökség egy, az ideológiai oktatásért felelős, magát meg nem nevező hivatalnokok idéz, aki úgy fogalmaz: jelenleg igen bonyolult az ideológiai téren való kiigazodás, az újságírás és propaganda ágai így mind nagyobb felelősséget viselnek, és egyre nehezebb feladatuk is van. A központilag előírt oktatás ötletének kiváltója az, hogy a médiakörnyezet megváltozott, az újságírók egyre fiatalabbak, s az ideológiát illetően kevésbé megbízhatóak tudósításaik - tette hozzá a hivatalnok.

A kötelező ideológiai oktatás hírét alig pár héttel előzte meg az a kormányzati kampány, amely az interneten terjedő pletykák, az "alap nélküli és meg nem erősített hírek", és az ezeket terjesztők ellen indult az országban. A kampány során eddig több száz embert vettek őrizetbe rémhírek, illetve kárt okozó hamis információk közlése miatt. A lakosságot a televízióban, óriásplakátokon és a tömegközlekedési eszközökön is hamis hírekkel szembeni óvatosságra intik.

Rovatok