Index Vakbarát Hírportál

Az AFP visszavont egy előnytelen fotót

2013. szeptember 5., csütörtök 12:42 | aznap frissítve

Az AFP francia hírügynökség visszavont egy előnytelen fotót, ami a francia elnökről, Francois Hollande-ról készült egy iskolalátogatás alkalmával. A döntést azzal indokolták, hogy a kép, amin Hollande kicsit kancsalít és furcsán mosolyog, semmilyen hírértékkel nem bír. (A The Times szerint Hollande úgy néz ki a képen, mint a falu bolondja.) Az elnök éppen egy évnyitón lezajlott panelbeszélgetésen vett részt, ahol az órarendek reformja volt a téma, ekkor vágott bizarr arcot.

Az AFP közölte partnereivel, hogy szerkesztőségi vita után úgy döntöttek, hogy visszavonják a képet, ezért azt mások se használják. Elnézést kértek az okozott kényelmetlenségekért és megköszönték az együttműködést.

Philippe Massonnet, az AFP információs igazgatója reagált. Azt írta, hogy semmilyen nyomás nem érte őket a francia elnöki hivatal részéről, a szerkesztői oldalról indokolt döntést ugyanakkor kommunikációs hibának nevezte. A kép visszavonását többek között azzal indokolták, hogy az AFP szabályzata alapján nem raknak ki olyan olyan képeket, amelyek öncélúan nevetségessé teszik az embereket.

Az AFP szerkesztőségi blogjára ugyanakkor utólag kirakták a képet, és azt is kiemelték, hogy egy nagyon hasonló kép - amin ugyanakkor Hollande egy fokkal kevésbé néz ki előnytelenül - továbbra is elérhető, sőt, még a topshotsba, vagyis a napi szerkesztőségi válogatásba is bekerült. Denis Charlet fotós egyébként nagyjából harminc képet csinált Hollande-ról a denain-i évnyitón.

Rovatok