Index Vakbarát Hírportál

Magyar Telekom: Nem szóltunk bele az Origo belső ügyeibe

2014. június 5., csütörtök 17:09

"A mindenkori kormány és a Magyar Telekom vezetői közötti párbeszéd természetes, ám ezek célja sohasem a nyilvánosság, a sajtószabadság korlátozása."

Reagált a Magyar Telekom (a cég az Origo Zrt. 100 százalékos tulajdonosa) a portál körüli botrányra. A Magyar Telekom közleményében azt állítja: kiemelten fontosnak tartja az Origo.hu szerkesztőségének teljes függetlenségét, éppen ezért nem szólt és a jövőben sem szól bele a lap szerkesztőségének munkájába, nem dönt a szerkesztőséget érintő személyi kérdésekről.

A médiában vitatott személyi döntés az  Origo Zrt. menedzsmentjének döntése. A Magyar Telekom nem gyakorolt nyomást és nem kérte az Origo Zrt. vezetőségét a portál főszerkesztőjének leváltására

– írták. 

Azt is írják, hogy ”az Origo.hu szerkesztőségének függetlenségét az Origo Zrt. menedzsmentjének mindenkor biztosítania kell”. 

A Magyar Telekom határozottan cáfolja a sajtóban megjelent azon találgatásokat, amelyek az Origo.hu főszerkesztőjének távozását a Magyar Telekom és a kormány közötti megállapodással hozzák összefüggésbe.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Magyar Telekomra semmilyen nyomás nem nehezedett a kormányzat részéről akár a főszerkesztő személyét, akár az Origo.hu tartalmát  illetően – közölték.

A közlemény legszebb mondata ez:

A mindenkori kormány és a Magyar Telekom vezetői közötti párbeszéd természetes, ám ezek célja sohasem a nyilvánosság, a sajtószabadság korlátozása.

Előzmények

Kedden kirúgták az Origo főszerkesztőjét. Pethő András, a Lázár János utazásairól szóló origós cikksorozat szerzője később a Facebookon jelentette be, hogy felmond a hírportálnál. Példáját többen követték azóta.

Lázár János  tagadta , hogy politikai nyomásgyakorlás állna az Origo főszerkesztőjének távozása mögött.

A Deutsche Telekom is nyilatkozott az ügyről, azt mondták, az Origo a Magyar Telekom tulajdonában van, és függetlenül dolgozik. Az ottani személyzeti változások a belső átalakítás következményei, amelyekre a Deutsche Telekom semmikor semmilyen befolyást nem gyakorolt. Ez az Origo belső ügye, mondták.

Rovatok