Index Vakbarát Hírportál

A bíróság szerint is vicces, ha egy rendőrnek dinoszaurusz feje van

2014. július 4., péntek 19:14 | aznap frissítve

Ha már értelmetlen módon ki kell takarni a rendőrök arcát, miért ne tehetnénk ezt a magunk módján. Első fokon az Indexnek adott igazat a Fővárosi Törvényszék abban a kissé nevetséges perben, amelyet a Készenléti Rendőrség Hivatala indított ellenünk. A május 27-én született ítélet írásba foglalt példányát nemrég kaptuk meg.

Az történt, hogy tavaly október 24-én írtunk egy cikket a készenléti rendőrök új egyenruhájáról. Az új öltözéket Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Balogh János, a készenléti rendőrség parancsnoka is megtekintette. Mivel a rendőrök arcát ilyenkor is ki kell takarni, kreatív képszerkesztőnk nem az unalmas fekete csíkokat vagy a kikockázást választotta, hanem trollarcokat tett a megfelelő helyekre.

Így született ez az egyszerre informatív, szórakoztató és jogkövető magatartást tanúsító kép:

Meg ez:

Ez azonban valamiért nem tetszett a Készenléti Rendőrségnek. Már aznap kaptunk egy levelet, hogy ez mi. Aztán per lett az ügyből. A rendőrség szerint a képekkel megsértettük a becsülethez és jó hírnévhez való jogukat.

Izgalmas olvasni a most írásba foglalt első fokú ítéletet. Az ügy összefoglalásakor maga a bíróság is azt írja, hogy

egyes rendőrök arcának helyén gunyoros, jellemzően azonban humoros, szellemes karikatúrák, egy esetben egy dinoszaurusz fej látható.

A rendőrség ezt egyáltalán nem találta humorosnak. Szerintük ez a megjelenítés bántó és lealacsonyitó. Keresetükbe azt is odaírták, mi lenne az "általánosan elvárható megoldás": tehát a kikockázás, kitakarás, illetve külön kérvény, hogy megjelenhetnek-e az arcok a képen.

Azt talán nem kell külön magyarázni, hogy ezzel épp arra a lehetetlen helyzetre akartuk felhívni a figyelmet, hogy ma szinte Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol a rendőr arcát felismerhetetlenné kell tenni.

A bíróság épp erre, a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva utasította el a készenléti rendőrség keresetét. Mint írták:

az összeállítás nemcsak a készenléti rendőrség új egyenruhájáról számol be, hanem a magyar média által nehezen elfogadható helyzet sajátos stílusú kritikája is.

Erre utal, hogy cikkünkben az utolsó képaláíráson szerepel is, hogy a rendőrök arcát a magyar törvények értelmében nem mutathatja a sajtó, ezért őket minden esetben felismerhetetlenné kell tenni a képen.

A bíróság szerint az Index jogkövető magatartást tanúsított a rendőrök arcának kitakarásával, egyben a véleményét is kifejezte a helyzetről. A bíróság hivatkozott arra is, hogy semmi nem írja elő, milyen módon kell a rendőrök arcát felismerhetetlenné tenni a képeken.

Rovatok