Index Vakbarát Hírportál

Burkolt reklám miatt bírságolt a Médiatanács

2015. január 16., péntek 11:12

Burkolt reklám miatt 450 forintos bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2-re egy Mokka-adás miatt. A reggeli műsor egyik tavaly júniusi műsorszegmensében

reklámriportszerűen, kizárólagosan mutatták be egy Vas megyei wellness-szálloda szolgáltatásait. A médiatartalmak és a hirdetések összemosása megtévesztheti a tévénézőket, ezért a médiatörvény tiltja azt.

A Médiatanács emellett 80 ezer forint bírságot rótt ki a debreceni FM90 Campus rádió médiaszolgáltatójára, mert a mintavételbe bekerült műsorsávjuk hatósági ellenőrzése kimutatta, hogy kevesebb szöveget, valamint helyi közélettel, közszolgálattal foglalkozó műsort, ugyanakkor több ismétlést tett közzé adásában, mint amit a szerződésében vállalt.

40 ezer forintos büntetésben részeült a Mária Rádió Sárvár is, szintén a hatósági szerződésében foglalt műsorrend-kötelezettségek megsértése miatt: kevesebb híradást, szöveget, közéleti és közszolgálati műsort, nemzetiségi műsort, több ismétlést adott közre, és adását esetenként a vállalthoz képest eltérő időpontban, más műsor átvételével vagy egyáltalán nem sugározta.

A tanács ezen felül vizsgálta az online és nyomtatott tévéújságok, tévémellékletek jogszabályban előírt korhatárjelzés-feltüntetési kötelezettségét is. Ennek az lett az eredménye, hogy pénzbírság nélküli, felhívás szankciót szabott ki a tvmusor.hu szolgáltatójára, a TVR-Hét és a Zseb TV kiadóira, valamint számos megyei napilap kiadójára (Pannon Lapok Társasága: Fejér Megyei Hírlap, Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap; Mediaworks Regionális Kiadó Kft.: Heves Megyei Hírlap, Somogyi Hírlap, Új Dunántúli Napló, Új Néplap, Tolnai Népújság; Népújság Kft.: Békés Megyei Hírlap; Petőfi Lap- és Könyvkiadó: Petőfi Népe; Palóc Média Kft.: Nógrád Megyei Hírlap).

Rovatok