Index Vakbarát Hírportál

Csak Eszenyi pályázik a Vígszínház igazgatói posztjára

2015. január 21., szerda 17:36

A határidő lejártáig mindössze egy pályázat érkezett a Vígszínház igazgatói posztjára, írja az MTI. Azt az egyetlen pályázatot pedig a színházat eddig irányító Eszenyi Enikő adta be, aki már korábban is jelezte, hogy mindenképpen indulni szeretne legközelebb a pozícióért. Eszenyi pályázatának a Nyitott színház: 2015-2020 a munkacíme, ebben kiemeli, hogy szeretné folytatni az eddig megkezdett szakmai munkát a színház élén.  

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a szakmai bizottság munkájában az előadóművészeti törvénynek megfelelően az érintett bizottság négy, a miniszter egy, az előadóművészeti szervezet közalkalmazotti (üzemi) tanácsának egy, a reprezentatív szakszervezet egy és a munkáltatói jogkör gyakorlójának két képviselője vesz részt.

A szakmai bizottság ülésének időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ahogy a tagok nevét sem, mivel hozzájáruló nyilatkoztat hiányában erre nincs felhatalmazva a Főpolgármesteri Hivatal. Azt viszont lehet tudni, hogy a Fővárosi Közgyűlés korábban Hassay Zsófia fideszes polgármestert és Orbán Gyöngyi, szintén fideszes alpolgármestert delegálta. Róluk korábban azt írtuk a színházpályázatokkal kapcsolatos cikkünkben, hogy

Hassay a hatodik kerület fideszes polgármestere, Orbán az előző ciklusban öt különböző tisztséget töltött be egyszerre, jelenleg Soroksár alpolgármestere, a színházhoz vagy a kultúrához egyébként egyiküknek sem volt köze.

A pályázat elbírálására 30 napja van a bizottságnak, utána a Fővárosi Közgyűlés soron következő képviselő-testületi ülésén döntenek a kinevezésről a bizottság véleményét is figyelembe véve. Ha Eszenyi mellett döntenek, akkor a színész-rendező további öt évig irányíthatja a fővárosi színházat.

A Vígszínház igazi nagyágyú, ha színházigazgatók egzecíroztatásáról van szó. Először 2013 nyarán kiírt pályázatot nyilvánította érvénytelennek a közgyűlés, majd a decemberében az egyedüliként induló Eszenyit nevezték ki igazgatónak, aki most újrázhat.

Rovatok