Index Vakbarát Hírportál

Több csatorna nézhető majd ingyenesen

2015. október 15., csütörtök 08:57

Gyarapodhat az ingyenesen elérhető televíziós csatornák száma, az Antenna Hungária vezére például egy-két kereskedelmi és két új közszolgálati csatornára számít, írja a Vg.hu.

Átrajzolhatja a médiapiacot az a jogszabályi változás, amely lehetővé teszi a televíziós médiaszolgáltatóknak, hogy egyszerre pénzt kérjenek a kábelen való terjesztésért, miközben megjelenhetnek bármely ingyenes tévéplatformon, -írja a Vg. Eddig ugyanis erre a vegyes modellre nem volt lehetőség, a két finanszírozási modell nem létezett együtt, csak külön-külön. Azaz egy médiaszolgáltató vagy az ingyenességet célozta meg, vagy műsordíjat kapott a kábelszolgáltatóktól – amelyek aztán ezeket a tartalmakat előfizetési díj fejében kínálták az ügyfeleknek.

Ezeket egészítheti ki a vegyes modell, ezzel főleg a kisebb vagy közepes méretű csatornák tudnak majd nagyobb nézettséget elérni. A vegyes műsorterjesztési modell révén ugyanis ezek a csatornák – amelyek ma kábelen vagy fizetős műholdas kínálatban, ebből fakadóan korlátozottan érhetők el – így egyszerre országos csatornává nőhetik ki magukat. Ezáltal akár a Viasat vagy a jelenleg kizárólag fizetős csatornaként működő M3 is egyből országos tévé lehet. Az Antenna Hungária vezérigazgatója, Kápolnai András középtávon három-négy ingyenes – egy-két kereskedelmi, két új közszolgálati – csatornára számít. (Emellett egyébként az MTVA tervezi még egy Budapest környéki regionális, az M5, valamint egy országos, az M6 csatorna indítása, bár egyelőre nem tudni, hogy ezek megvalósulnak-e?)

A jelenlegi jogszabályok a kisebb, már működő, illetve újonnan indítandó csatornák előtt nyitják meg a vegyes modell lehetőségét, vagyis a két országos kereskedelmi adó – a TV2 és az RTL Klub – nem élhetne ezzel.

Rovatok