Index Vakbarát Hírportál

Két év alatt több százezer nézőt vesztett a Tények

2016. március 23., szerda 14:32

A Tények, a TV2 hírműsora jó ideig piacvezető volt, az RTL Híradója csak a hátát nézte a kétfejű birkecset élve megevő nyugdíjasok és a kápolna szellőzőnyílásába beszorult részegen üzekedő párra szenteltvizet borító pap kalandjait hosszasan tálaló műsornak. Persze ez még az az időszak volt, amikor a TV2 az esti műsorsávban simán elért 20 százalékos közönségarányt is, és nem csak hétvégén vitézkedett, évente egy műsorral. Megnéztük, hogyan alakult a két hírműsor nézettsége 2014, 2015 és 2016 márciusában, konkrétan a 10. és 11. héten, és ugyan nagyon nem lepődtünk meg, de kicsit azért igen.

A 2014-es év elején, amikor a reklámadóról még nem volt szó, és az RTL és a TV2 is úgy tudta, hogy terjesztési díjat is szedhet, egyik hírműsor sem foglalkozott kiemelten a kormánnyal, a politikusokkal és azok viselt dolgaival. Az RTL Híradójában viszont már ekkor is több politika volt, mint a Tényekben. A számok azt mutatják, hogy:

 

2015-re nagyon fordult a kocka. Az átpolitizáltabb Híradóra rákapta a nézők, és sem 18–49-ben, sem a teljes lakosságban nem változott a nézőszám számottevően. A Tényekre viszont rájárt a rúd: nemcsak a nézővesztése haladta meg a természetesnek tekinthető elvándorlással járó mértéket, de a közönségaránya is drasztikusan csökkent. A számok alapján:

2016 elején érkezett Kökény-Szalai Vivien, a szakmaiság pedig ezzel a lendülettel távozott is a hírműsorból. Az egykoron piacvezető műsor idén lassan a kábeladókkal fog küzdeni a nézőkért, nem az RTL Klubbal, és csak az a szerencséjük, hogy a Nemzeti Hírtévét még kevesebben nézik, így nagyon sokáig nem forog veszélyben a második helyük. Konkrétabban:

A Tények közel félmillió nézőt vesztett két év alatt, míg az RTL Híradó nagyjából ugyanott tart, mint 2014-ben, sőt 100 ezer nézővel emelkedett is a közönsége. A Tények problémáját nem Gönczi Gábor és Andor Éva érkezése fogja megoldani, az tuti.

(Adatok: Nielsen közönségmérés, ennek működéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

A TV2 körüli balhé történetét ebben a timeline-ban foglaltunk össze:

Rovatok