Index Vakbarát Hírportál

Százmilliókat bukik az állam Andy Vajna trükkjén

2016. július 7., csütörtök 07:33

Több százmillió forinttól eshet el a magyar állam azáltal, hogy Andrew G. Vajna Romániában jegyezte be a TV2 nyolc kábelcsatornáját - írja a Népszabadság.

A lap írta meg korábban azt is, hogy a bukaresti médiahatóság már kedden engedélyezte, hogy az öt tervezett és a három működő csatorna onnan sugározzon, így a nyolc adó a román médiatörvény szerint fog működni, márpedig az ottani jogszabályok a hazai díjszabáshoz képest alacsony médiaszolgáltatási díjat határoznak meg.

Azt, hogy ezzel a trükkel a magyar állam mennyi bevételtől esik el, a Népszabadság szerint azért nehéz pontosan kiszámolni, mert a médiahatóság nem hozza nyilvánosságra az egyes csatornák befizetéseit, csak egy rendkívül bonyolult képletet, ami alapján a tévék és rá­diók kiszámolhatják, mennyit kell átutalniuk. Eszerint kb. ­80–160 milliós összegről beszélhetünk a nyolc TV2-es csatorna esetében.

Vagy még több pénzről, ugyanis Vajna létrehozott egy külön céget Romániában. Márpedig ha ez a vállalat fogja működtetni a csatornákat, a szomszédban fog adózni is. Mivel Vajna romániai képviselője olyan adatokat is elárult a keddi bukaresti meghallgatásán, amelyeket idehaza üzleti titokként kezel, hozzávetőlegesen meg lehet becsülni az adókiesést is. A CEE Broadcasting Co. Srl. minimum 7,1 millió ­euró (2,2 milliárd forint) bevételre számít a romániai csatornáknál. Ha nyereséges lesz a cég, akkor Romániában fizeti be a társasági adót, azaz Magyarország további tízmil­lióktól, rosszabb esetben százmillió­tól eshet el.

Rovatok