Index Vakbarát Hírportál

Több szabályt is megszegett, figyelmeztetéssel megúszta a Karc FM

2016. július 20., szerda 11:34

Három kisközösségi rádiót is megbírságolt a médiatanács, amiért nem teljesítette a médiatörvényben rögzített műsorkvóta-kötelezettségét, közölte az NMHH az MTI-vel. A szerdai közleményből kiderült, hogy a gyomaendrődi Rádió Sun, a Rádió Szarvas és a székesfehérvári Táska Rádió szolgáltatóira is csekély összegű bírságot szabtak ki.

A februárban indult, Habony Árpádhoz köthető Karc FM ezzel szemben figyelmeztetéssel megúszta, pedig a rádió a szerződésben vállaltakhoz képest kevesebb gazdasági tematikájú műsort, magyar zenét, helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati és idegen nyelvű műsort sugárzott, megsértette a termékmegjelenítés szabályait, burkolt reklámot közölt, illetve a megengedettnél több ismétlést tett közzé.

Rossz korhatás-besorolás miatt százezer forintos bírságot kapott a Music FM is. A január 15-ei Önindítóban 12-es kategória helyett 16-ost kellett volna  feltüntetnie, mivel

szexualitással foglalkozó témákat olyan túlzott részletességgel, vulgárisan és ellenpontozás nélkül dolgoztak fel, amelyek kerülendők a 16 éven aluli korosztály érdekében.

A rádiót a múlt hét során egy másik januári adás miatt is elmeszelték.

Nem csak büntetnek

Az NMHH közben 76 millió forinttal támogat 28 helyi, körzeti és kisközösségi rádiót. A támogatás egy évre, a rendszeresen jelentkező műsorok finanszírozására szól.

Hírműsor kategóriában a Jazzy Rádiót, a Klasszik Rádiót és a Klubrádiót támogatta a médiatanács, a vidékiek közül pedig

adója vált kedvezményezetté.

Tematikus magazinműsorok kategóriában a budapesti Inforádiót, a pápai Mária Rádiót és a dunaújvárosi Rádió 24-et támogatták.

Szolgáltató magazinműsorokra tíz rádió nyert támogatást:

A médiatanács emellett három vidéki frekvencia pályáztatását is előkészíti, amelyek használati jogosultsága 2017 júliusában lejár. A közleményük szerint: "a médiatanács az egyes vidéki településeken működő rádiózási lehetőségek folytatása érdekében felkérte az NMHH hivatalát, hogy dolgozzon ki frekvenciaterveket a jelenleg a Helikon Rádió használatában álló Keszthely 99,4 MHz és Nagykanizsa 95,6 MHz, valamint a jelenleg a Best FM Hajdúnánás rádió által üzemeltetett Hajdúnánás 93,9 MHz médiaszolgáltatási lehetőségekre."

A médiatanács közben a  Balassagyarmat 95,7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán az egyedüliként jelentkező Megafon Rádió Kft.-t hirdette győztesnek, ami Megafon néven tervez kereskedelmi rádiót indítani. A testület emellett nyilvántartásba vette a a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi frekvencia pályázatára jelentkező Fehérvár Rádió Kft.-t, és véglegesítette a Baja 89,8 MHz helyi frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívását, amire csütörtöktől szeptember 7-ig, szerdáig várják az ajánlatokat.

Rovatok