Index Vakbarát Hírportál

Göring által elkobzott festményeket ítélt egy amerikai múzeumnak a bíróság

2016. augusztus 23., kedd 11:40

A bíró úgy ítélte meg, hogy az eredeti tulajdonos műkereskedése a háborút követően nem kért kártérítést a művek után, ezért a családja gyakorlatilag lemondott a műtárgyak visszaigényléséről.

Egy dél-kaliforniai múzeum javára döntött az illetékes amerikai bíróság két, nácik által elkobzott reneszánsz festmény immár tíz éve tartó tulajdonjogi vitájában.

John F. Walter döntése értelmében a pasadenai Norton Simon Múzeum a jogos tulajdonosa annak a két életnagyságú, Ádámot, valamint Évát ábrázoló olajfestménynek, amelyek már több mint 30 éve az intézmény birtokában vannak.

Az amerikai állampolgár Marei von Saher szerint azonban az érintett festményeket apósától, Jacques Goudstikker zsidó származású holland műkereskedőtől kobozta el Hermann Göring, amikor a férfi családja elmenekült Hollandiából a holokauszt idején. A múzeum ugyanakkor azt állítja, törvényesen jutott hozzá az alkotásokhoz az 1970-es években orosz arisztokraták egy leszármazottjától. 

A festmény a háború alatt Göring gyűjteményét gyarapította, utána pedig a szövetségesektől került a holland hatóságokhoz, akik 1966-ban adták el Jurij Sztroganov-Scserbakovnak - az orosz arisztokrata szerint a képeket a szovjetek az ő családjától rabolták el, és tőlük került 1931-ben Goudstikkerhez. Mindenesetre ő a múzeumnak adta el a képeket.

Az idősebb Lucas Cranach 1530 körül festette a műveket, amelyeket a múzeum 1971-ben vásárolt meg 800 ezer dollárért, ami ma nagyjából 4,8 millió dollárnak (1,3 milliárd forint) felel meg. A két alkotás értékét 24 millió dollárra becsülték 2006-ban. 

A The Los Angeles Times információi szerint von Saher asszony fellebbezni készül a mostani döntés ellen. A nő ügyvédjei továbbá "ízléstelen eszköznek" nevezték a múzeum jogi képviselőinek azon lépést, hogy olyan bizonyítékok bemutatásával próbálták hiteltelenné tenni ügyfelüket, amelyek szerint a nő apja tagja volt a náci pártnak.

(MTI/Artsy)

Rovatok