Index Vakbarát Hírportál

Még el sem kezdődött, máris megbukott a TV2 ősze

2016. augusztus 30., kedd 11:31

A Star Academy hétvégi indulása nem volt túl acélos, írtam tegnap, de azt is hozzátettem, hogy még várjuk meg a napi reality nézettségét, és abból vonjunk le következtetéseket. Tegnap megvolt ez a premier is, de nem sok öröme telt benne a TV2-nek.

Ha egy tévé több mint egymilliárd forintot költ el egy műsorra (ha jól tudjuk, 1,3 milliárdot), és arra teszi fel az egész őszét  mert ha két tévéjében heti 1075 percet szán csak erre az egy műsorra, akkor erre teszi fel –, nos, akkor nem azt akarja viszontlátni a Nielsentől, hogy a kereskedelmi célcsoportban a hétvégi megashow-k nem érik el a 20 százalékos közönségarányt, hiába tartanak három órán át, és építettek külön erre a műsorra 4000 négyzetméteres, minden igényt kielégítő, full extrás komplexumot egy gyárépületben. Márpedig a hétvégi műsor mind a 18–49-es kereskedelmi célcsoportban, mind pedig a teljes lakosságban megbukott, a szombati adást az RTL egy 18 éves filmmel verte – erről itt olvashatnak bővebben.

A hétköznap egy teljesen más állatfaj, akkor másképpen tévézik a magyar, nem háromórás éneklésre készül rá. Minden tévének az az álma, hogy a főműsorban legyen legalább egy, de inkább két olyan műsora, aminek stabil nézőbázisa van, ami majd hozza magával az újakat. Az RTL tegnap a Nyerő páros című vetélkedőbe oltott realityt indította el este hétkor, ami egy új formátum, nem leharcolt celebekkel és civil párjukkal, szórakoztató, de nem annyira eszement tartalommal, mint az Ezek megőrültek, ami viszont a TV2-n indult el a negyedik évadára – fél nyolckor. A Nyerő páros 24,2 százalékos közönségaránnyal (18–49-ben) az egész estét megnyerte, megverte a Barátok köztöt és a Budapest éjjel-nappalt is.

Pedig a TV2-nek a délutánja jól indult, a 18:00-kor kezdődő Tények az első órában stabilan verte a Híradót, és a másfél órás műsor 18,2 százalékos közönségaránnyal futott a 14,8 százalékot elérő Híradóval szemben, de az utolsó fél órára kifulladt, a nézők átkacsoltak más adókra, és ez az Ezek megőrültek közönségarányát is befolyásolta: 10,4 százalékot ért el, ami elég alacsony, de azt nem gondolta volna senki, hogy még ennek is örülni kell hétfő este, mert a Star Academy 20:30-kor, az Éjjel-nappal Budapest ellen induló első realityadása csak 7,9 százalékos közönségarányt ér el. Ez, egy 1,3 milliárdos műsortól olyan, 

mintha vettünk volna egy kívülről Ferrarinak tűnő, annak eladott autót, amit Trabant-motor hajt.

A teljes lakosságban mindez úgy nézett ki, hogy a Nyerő párost 704 223 néző látta, a vele szemben menő Ezek megőrültek 434 168 nézőt érdekelt , a Star Academy összefoglalóját viszont csak 320 291-en követték. Érdekes, de a Super TV2-re száműzött Jóban Rosszban a teljes lakosságban 287 949 nézőt érdekelve egész szépen teljesített, hétszázalékos közönségaránya sem sokkal marad el a Star Academytől.  

Pedig maga a műsor nem volt rossz, pont olyan összeköltözős reality volt, mint a többi, szorongó és harsány emberekkel, akik igyekeznek összecsiszolódni és együtt élni egy mesterséges környezetben – közben meg énekelnek egy kicsit. Jó, sokat, a műsor elég számottevő részében ment a gajdolás, lehet, ez riasztotta el a nézőket. Az összefoglaló után műsorba kerülő Star Academy – Kiválasztás már jobban teljesített (8,9 százalék), de így sem volt esélye a Dr. Csont (17,7 százalék) ellen. Ebben a műsorban mondták meg a Star Academy lakói, kivel nem akarnak együtt élni. 

A végére még egy adat: a Való Világ 8 az RTL II-n hozott 6,1 százalékos közönségarányt este tíztől, a csatornaátlagot (2 százalék körül van) messze felülmúlva, és a második legnézettebb kábeltévé volt a Film+ mögött. Ez a teljes lakosságban 199 962 nézőt jelentett. 

Forrás: Nielsen közönségmérés

Rovatok