Index Vakbarát Hírportál

Százötmilliót fizet az NMHH a Klubrádiónak

2016. szeptember 28., szerda 16:58

Az NMHH-nak vissza kell fizetni a Klubrádió 103 milliós frekvenciahasználati díját, a jó hírnév sérelme miatt viszont a Kúria döntése alapján nem öt, csak kétmilliót fizethet a hatóság.

A Kúria részben helybenhagyta, részben megváltoztatta a másodfokú bíróság ítéletét: a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) vissza kell fizetnie a Klubrádió által befizetett 103 millió forintos médiahasználati és frekvenciahasználati díjat, viszont a Kúria a jó hírnév sérelme miatt nem ötmillió, hanem csak kétmillió forintos kárt ítélt meg a rádiónak.

A 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciára még 2009-ben írt ki pályázatot az akkori Országos Rádió és Televízió Testület. 2010 áprilisában a Klubrádiót nyilvánították nyertesnek, de nyolc hónappal később kimondták a pályázat eredménytelenségét. A jogvita miatt csak tavalyelőtt februárban költözhetett át erre a frekvenciára a korábban használt 95,3 MHz-ről a Klubrádió, amely ekkortól ingyenes frekvenciahasználatra jogosult közösségi médiaszolgáltatóként folytatta működését.

Így aztán Klubrádió pert indított az NMHH ellen, és összesen 1,4 milliárd forint kártérítést követelt, mert az éveken keresztül nem kötött vele szerződést a korábban pályázaton elnyert fővárosi frekvencia használatára. A rádió az átmeneti megoldásként használni kényszerült frekvencia műsorszolgáltatási díjaként 103 millió forintot fizetett be; 1 milliárd 212 millió forintot követeltek az árbevétel-kiesésükért és személyiségi jogi sérelmük vagyoni káraként, 30 milliós kártérítést pedig azért kértek, mert az NMHH illetékesei a sajtóban nyilatkozva megsértették a jó hírnevüket.

A Fővárosi Törvényszék februárban kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében 1,75 millió forintos kártérítést ítélt meg, mert az NMHH vezetése és szóvivője 2011-2012-ben a rádió jó hírnevét sértő nyilatkozatokat tett. A kereset többi részét bizonyítottság hiányában elutasította. 

A rádió fellebbezett, és a Fővárosi Ítélőtáblajúniusban jogerős részítéletet hirdetett: arra kötelezte az NMHH-t, hogy fizesse vissza a rádiónak a 103 millió forintos médiahasználati és frekvenciahasználati díjat, a jó hírnév megsértése miatt megítélt kártérítés összegét pedig felemelte ötmillió forintra. Ezzel együtt lényeges eljárási szabálysértések miatt új elsőfokú eljárást rendeltek el az elmaradt reklámbevételek miatt beterjesztett milliárdos követelés ügyében. 

Az ítélet ellen az NMHH nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, ezt bírálta el szerdai nyilvános ülésén a Kúria. A Kúria ezen az ülésen megállapította: a részítélet új eljárásra kötelező részével szemben nincs helye felülvizsgálatnak, ezért az NMHH erre irányuló kérelmét elutasította, azaz

a vizsgálat a milliárdos kártérítés ügyében folytatódik.

Az NMHH kérése ellenére a Kúria nem helyezte hatályon kívül a másodfokú ítéletet, mivel a rádió bebizonyította, hogy az NMHH jogelődje, az ORTT kárt okozott a rádiónak, mert nem tudta az ingyenes frekvenciát használni, az ideiglenes engedélyt 60 naponta meg kellett hosszabbítania és fizetnie is kellett a frekvenciáét, mindezt azért, mert nem kötötték meg vele a szerződést az ingyenes frekvenciára. A bíróság szerint az NMHH nemhogy nem tudta vétlenségét bizonyítani, de a bíróságok megváltoztatták vagy megsemmisítették szinte minden, a rádióval kapcsolatban hozott határozatát. A Kúria ezért a Fővárosi Ítélőtábla határozatának a frekvenciahasználati díjra vonatkozó részét helybenhagyta, így

az NMHH-nak vissza kell fizetnie a Klubrádió 103 milliós frekvenciahasználati díját.

A személyhez fűződő jogok megsértése vonatkozásában a Kúria egyetértett a korábbi ítélettel, azaz azzal, hogy az NMHH képviselői több alkalommal, folyamatosan, a rádióra vonatkozóan valótlan, sértő tényeket állítottak, híreszteltek, és olyan nyilatkozatokat tettek a rádióra, amelyek alkalmasak voltak a rádió részvételének ellehetetlenítésére a gazdasági életben. A bíróság szerint ugyanakkor az elsőfokú bíróság ítélte meg helyesen a kártérítés nagyságát, és állapította meg azt kétmillió forintban, tehát

(Borítókép: A Klubrádió megmaradásáért tartott szimpátiatüntetés a Hadd Szóljon! Egyesület szervezésében Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél 2013. február 24-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

az NMHH-nak kétmilliót kell kártérítésként fizetnie a Klubrádiónak.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok