Index Vakbarát Hírportál

Egy liechtensteini cég vette meg a Népszavát

2016. október 20., csütörtök 12:20

A liechtensteini székhelyű XXI Century Invest AG közleménye szerint megvásárolta eddigi tulajdonosaitól a Népszava napilapot, valamint a Geomédia csoport médiaportfólióját: a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapokat és a kiadó magazinjait is. A XXI Century Invest AG képviselőjeként Daniel Vogt írta alá a szerződéseket október közepén, Budapesten. A tranzakció a befektetésre létrehozandó projektcég, a XXI Century Invest AG bejegyzésével zárul le.

A XXI Century Invest AG külföldi magánszemélyek érdekeltsége, akik Kelet-Közép-Európában többféle befektetés tulajdonosai. A Geomédia lapjaiba és a Népszavába történő beruházásra olyan pénzügyi invesztícióként tekint a cég, amellyel kifejezi elkötelezettségét a médiaportfólió fejlesztésére, egyben a közéleti lapok szellemiségének megőrzésére.

Éppen ezért semmilyen politikai érdek vagy akarat nem lesz befolyással a szerkesztőségi tartalmakra, írják.

Hozzátették, hogy a XXI Century Invest AG az újonnan megszerzett médiaportfóliójának fejlesztéséhez szükséges - a vételárat jócskán meghaladó - pénzügyi forrásokat biztosítani képes. A médiaportfólió operatív és szakmai irányítását a jövőben is a Geomédia magyar menedzsmentje gyakorolja.

Múlt héten írtuk meg, hogy eladták a Népszavát a Marquard Médiának, és a tulajdonosváltást egy szerdai értekezleten jelentették be a dolgozóknak. A mostani közlemény szerint azonban a XXI Century Invest AG vette meg alapot, - bár a XXI Century Invest AG egyik tulajdonosa éppen Jürg Marquard.

Az Átlátszó úgy tudja, a volt MSZP-székházba költözik a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld. Azt is írják, hogy a Népszava kiadói joga információik szerint már hónapok óta a Geomédia-csoportba tartozó VH Kiadó Kft.-é.

A Népszava munkatársai egyelőre nem tudják, kire tartanak majd igényt az új tulajdonosok, illetve attól félnek, hogy ugyanaz lehet a Népszava sorsa, mint a Népszabadságé.

A Népszava jelenlegi példányszáma 10-11 ezer körül mozog, ez tíz éve még majdnem négyszerese volt.

Rovatok