Index Vakbarát Hírportál

Valahol, valamilyen formában folytatódik a Morning Show

2016. október 27., csütörtök 10:18

A kegyvesztett Simicska Lajos hiába adta el a rádióját, és hiába reménykedett az új tulajdonos: a Médiatanács augusztus 1-jai döntése alapján a Class FM frekvenciaengedély-hosszabbítási kérelmét elutasították. A döntést akkor azzal indokolták, hogy "Amennyiben a Médiatanács újabb öt évre szerződést kötne a Class FM-mel, azzal konzerválná a hét évvel ezelőtti állapotok szerint kialakított feltételeket, és hátráltathatná a rádiós piac fejlődését." A rádió frekvenciaengedélye november 19-én jár le, és ugyan a kiírt pályázaton indulhatnak, de ennek megnyerésére kisebb esély van, mint arra, hogy Mészáros Lőrinc baloldali lapként támassza fel a Népszabadságot.

A Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt. a Médiatanács döntése ellen ugyan bírósági fellebbezést nyújtott be, amire a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egy végzéssel reagált: a pályázati eljárást csak a per lezárultát követően indíthatja el a Médiatanács. Mivel az első tárgyalási nap 2016. december 21-re esik, de a frekvenciaengedély november 19-én lejár, a bíróság úgy határozott, hogy a Class FM november 20-ától nem sugározhat – a pályázat felfüggesztése ellenére sem.

A Class FM országos hallgatottsága kiugróan magas, 2,4 millió fő (a fenti ábrán látszik, hogy a második Music FM ennek a harmadát sem tudja), érthető, hogy nagy a harc a hallgatókért. A Class FM egyik legnépszerűbb műsora, egyben a reggeli sáv leghallgatottabb rádióműsora a Morning Show, amit Sebestyén Balázs cége gyárt a rádiónak, és amit a gyártó/műsorvezető mindenképpen szeretne továbbvinni.Az Indexnek egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, hogy amíg a szerkesztői függetlensége nem sérül és a munkafeltételek legalább olyanok, mint a Class FM-nél (de inkább jobbak), akkor tulajdonképpen ő bárkivel hajlandó tárgyalni a folytatásról.

Ezzel kapcsolatban szellőztette meg a Bors azt a lehetőséget, hogy a Morning Show novembertől az RTL Klubra költözik, a reggeli műsorsávba, ahol a TV2 Mokkája jelenleg egyeduralkodó. A lépés, bérmennyire is faramucinak tűnik egy rádióműsorból tévés produkciót gyártani, nem lenne hülyeség, sőt, az RTL-lel kapcsolatban évek óta minden tévés évad nyitányán felmerül, hogy na majd most jön ismét egy reggeli műsoruk, de eddig ebből nem lett semmi. A Morning Show-t viszont reggelente nagyon sokan az autóban vagy munkába menet hallgatják, a közönség ezen részét a tévés költözéssel biztosan elveszítené. Sebestyén Balázs az Indexnek megjegyezte, hogy arra egyébként van példa az olasz és az amerikai piacon is, hogy egy rádióműsor a tévében is megy, párhuzamosan (a játszott zeneszámok klipjei jelennek meg a képernyőn például), de ez a Morning Show-val kapcsolatban nem merült fel. 

Rengeteg piaci pletykát hallok a műsorral kapcsolatban, például azt is, hogy a Petőfin folytatjuk majd. Ezek azért elég távol állnak a valóságtól. A Morning Show a leghallgatottabb reggeli műsor, mindenképpen folytatni akarjuk, és a rádió vezetősége pedig arról sem mondott le arról, hogy a Class FM is mehessen tovább november 20 után, gőzerővel dolgoznak azon, hogy legyen folytatás.

A Bors megkereste Kolosi Pétert, az RTL Klub vezérigazgató-helyettesét egyben programigazgatóját, aki szerint 

Nincs tervben, hogy az RTL Klubon folytatódna a Morning Show.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az Andy Vajna tulajdonában levő, és a Class FM frekvenciájára is pályázó Rádió 1 lesz Balázsék új otthona – vélhetően csak egy országos rádióhoz mennek át, az pedig a hazai viszonyokat ismerve nem lehet más, csak egy kormányközeli induló. Egy másik alternatíva az online rádiózás, de mivel ennek penetrációja annyira még nem jelentős (bár országosan elérhető lenne, az igaz), ezt a lehetőséget mi kizárnánk a valószínűbbek közül.

Rovatok