Index Vakbarát Hírportál

187,8 milliós támogatás 27 magyar filmnek

2016. november 10., csütörtök 14:50

Egyéni és családi portréfilmek, dokumentum- és ismeretterjesztő filmek készülhetnek összesen 187,8 millió forintból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti döntései alapján, amellyel a Magyar Média Mecenatúra program két filmes pályázatának aktuális fordulóit zárták le.

Az NMHH csütörtöki közleménye szerint összesen 114,1 millió forintot ítéltek meg tizenkilenc dokumentumfilm alkotóinak - köztük három határon túli pályázónak - az Ember Judit-pályázat idei második fordulójában. A Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaton keresztül hét produkció jut összesen 73,2 millió forint támogatáshoz.

Az Ember Judit-pályázat keretében odaítélt támogatásoknak köszönhetően film készül a Syrius zenészéről, Orszáczky "Jackie" Miklósról, Parászka Boróka erdélyi újságíróról, Kallós Zoltán néprajzkutatóról, az utolsó, ma is élő, második világháborúban harcoló magyar vadászpilótákról, Frankó Endréről és Szentiványi Jánosról, valamint Nádas Péter íróról és Juhász Ferenc költőről. Kétrészes film készül Jakó Zsigmond kolozsvári történészprofesszorról, az erdélyi középkori és kora újkori művelődés- és gazdaságtörténet kutatójáról. Próbajáték címmel pedig egy hátrányos helyzetű tehetséges roma sportolóról, Oláh Szebasztiánról is film forog.

A családokról szóló alkotások között filmet forgatnak a Kurtág család három híres zenész, illetve videoművész képviselőjéről, a három Korda testvér népmesébe illő történetéről, valamint a székelyföldi Sütő családról, ahol mára a 15. generáció készíti a faragott vagy festett népi bútorokat és székelykapukat.

Az Osztálytalálkozó című filmben tizenegy, húsz évvel ezelőtt a Színművészeti Főiskolán diplomát szerzett színész portréja látható Anger Zsolttól Marozsán Erikán át Schell Juditig. Lesz film Szulejmán szigetvári sírjának felfedezéséről és a"Visszavadító Táborról" és egy kárpátaljai településről, Aknaszlatináról.

Támogatást kapott a Földessy Margit 30 éves múltra visszatekintő drámastúdiójáról, szóló film, és folytatódhat a Szomszédaink-sorozat a kárpátaljai magyarok mindennapjairól. Megörökítik még a zeneoktatás segítségével a speciális igényű gyerekek fejlesztését szolgáló Kokas-módszer működését, és további részleteket ismerhetnek meg a nézők az 1956-os forradalomról az akkori olasz nagykövet szemszögéből.

A Kollányi Ágoston-pályázat keretében nyolcrészes sorozat indul a magyar nemzeti parkok természetvédelmi őreinek munkájáról, és portréfil készül Roska Tamásról, a bionika Bolyai-díjas professzoráról, valamint az idén 100 évesen elhunyt Czeisler Ferencről, a cirkuszművészet XX. századi megújítójáról. A Bringás Brigantik epizódjai Kolovratnik Krisztián és kiskamasz fia főszereplésével mutatnak majd be nyolc magyar felfedezésre váró túraútvonalat és a kerékpározás örömét. Film készül az evenki népcsoporthoz tartozó, Udigir nevű, utolsó nomád rénszarvastartó családról is, akik a Közép-Szibériát az átlagnál háromszor jobban sújtó felmelegedéssel küzdenek. És lesz film a magyar hegedűtörténelemről, és feldolgozzák az Aranycsapat 1956 utáni széthullását is.

Rovatok