Index Vakbarát Hírportál

Börtönt kaphat, aki a neten sértegeti az azeri elnököt

2016. december 1., csütörtök 00:54

Az azeri parlament szerdán olyan törvénymódosítást fogadott el, amely börtönnel sújtja azt, aki megsérti az elnök személyét az interneten, írja az MTI. 

Azerbajdzsánban az olaj világpiaci árának esése és a nemzeti fizetőeszköz leértékelődése miatt gazdasági nehézségek léptek fel. Szinte az összes hagyományos sajtóorgánum szoros állami ellenőrzés alatt áll, ezért a kormány bírálatára szinte csak az interneten van lehetőség. 

Azerbajdzsán az interneten elkövetett becsületsértést három évvel ezelőtt már bűncselekménnyé minősítette, de az akkori szabályozás nem tett külön említést az elnökről. A bakui parlament által most elfogadott módosítás három évig terjedő szabadságvesztéssel és 1500 manatig (mintegy 250 ezer forintig) terjedő pénzbüntetéssel rendeli büntetni az elnököt becsmérlő internetezőket. A törvény hatálya alá tartoznak a világhálón álnévvel szereplő felhasználók is.

Európai jogvédők a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásával vádolják a dél-kaukázusi volt szovjet tagköztársaságot és annak elnökét. Ilham Aliyev államfőt a törvény visszavonására szólították fel. Azeri tisztségviselők ugyanakkor tagadják ezeket a vádakat.

Rovatok