Index Vakbarát Hírportál

Ma éjjel semmiképpen ne feküdjön le!

2016. december 28., szerda 07:04

Ha ön volt annyira előrelátó, hogy bohó ifjúságában olyan szakmát válasszon, ahol nem kell hétvégén és ünnepnapokon is dolgozni, ahol év végén el lehet engedeni a gyeplőt, és minimum egy hétig a meló felé se nézni, akkor december 28-án nem kell dolgoznia. Emiatt joggal érezhet némi elégedettséget és megkönnyebbülést, hogy nemcsak az évet, de a karácsonyt is letudta. Nem marad más hátra, mint elnyúlni a kanapén, a távkapcsoló után kapni, és a maradékokat majszova tévézgetni. Hogy ne kelljen a keresgéléssel sem vesződnie, kikerestük, hogy mit érdemes megnézni ma. Régi kedvencek és néhány igazi gyöngyszem is akadt.

A legtöbb csatorna csak este ad normális filmeket, de szerencsére azért kora délután is akad néhány értékelhető. A Film+ például 13.50-től az Esőembert vetíti Dustin Hoffmannal és Tom Cruise-zal. Én ezt a filmet, ami családi dráma, roadmovie és vígjáték egyszerre, lényegében bármennyiszer meg tudom nézni. Lehet, hogy nyálas a vége, de közben baromi vicces, jó szándékú, és a társadalmi hatása sem elhanyagolható. Ma már, amikor kis túlzással minden introvertált emberre rásütik, hogy autista, nehezen elképzelhető, de 1988-ban a világ jelentős része ebből a filmből értesült arról, hogy van egy ilyen állapot.

A Film+ estére is készült egy régi kedvenccel, 23.05-től a Desperadót adják, ami ugyan nem az évszázad filmje, de szórakoztató, és arra is jó, hogy felidézzük, Antonio Banderas és Salma Hayek micsoda gyönyörű emberek voltak fénykorukban.

Visszatérve a délutánra, érdemes 15.05-kor a Filmcaféra kapcsolni, mert ekkor adják az Agórát, a mindig nagyszerű Alejandro Amenábar (Más világ, A belső tenger) csúnyán alulértékelt filmjét. Ebben Rachel Weisz játssza Alexandriai Hüpatiát, az ókori matematikus-csillagász-filozófust, aki tanítványaival az utolsó pillanatig védte a tudományt, és házát, az alexandriai könyvtárat a vallási fanatikusoktól. Megindító film csodás színészi alakítással, ha a lányom nem kétéves lenne, hanem tizenkettő, biztos vele nézném.

De forduljunk rá az estére! Az RTL Klub jó mélyen belekotort a kukába, és kitúrták a Halálos fegyver 2-t 1989-ből. 21.05-től adják, és nem tudom hibáztatni azokat, aki ezt választják. Már csak azért sem, mert a tv2-n A kód neve: Merkúr megy ebben az időben, ami lényegesen kevésbé mókás film. A Halálos fegyver 2 viszont nagyon is az, emlékszem, hogy gyerekként mennyire ellenállhatatlanul viccesnek találtam, ahogy Mel Gibsonék szívatják szegény Joe Pescit.

A tv2 éjszakára időzítette a nézhető filmeket, 23.30-tól a Collateral - A halál zálogát, Michael Mann thrillerét, amiben Tom Cruise bérgyilkost játszik. Öt emberrel kell végeznie egy éjszaka alatt, Jamie Foxx segít neki a feladat abszolválásában, nem éppen önszántából. Még ennél is jobb a Fehér tenyér, amit 2:05-től bírtak műsorra tűzni, de aki nem tud aludni, annak tényleg érdemes megnézni Hajdu Szabolcs tornászfilmjét.

A Viasat 3 21:00-kor adja a Gladiátort, az egyik olyan filmet, ami leginkább megosztja a szerkesztőségünket. A korszakos remekműtől a két és fél órás dögunalomig sok mindent írtunk már róla, itt most nem is foglalnék állást, mert a film olyan masszív rajongótáborral rendelkezik, hogy minden kritikus megjegyzést tucatnyi tiltakozó email követ.

A Duna tévé követi a tv2 gyakorlatát, és szigorúan este tizenegy után hajlandó jó filmeket adni. Akkor viszont rögtön kettőt is. Először itt a 23.20-tól vetített Blue Jasmine, ami Woody Allen késői filmjei közül az egyik legjobb, és amivel Oscart nyert Cate Blanchett. Aztán 2.50-től a Félvilág, Mágnás Elza története Kulka Jánossal, Kovács Patríciával és Gryllus Dorkával, amit tavaly annyira szerettünk, hogy egyenesen az év krimijének neveztünk ki.

Végül azoknak, akik egyáltalán nem terveznek alvást erre az éjszakára, azt ajánlom, hogy kapcsoljanak a Cinemaxra, és tolják le 21.30-tól egyben a Hajsza harmadik, és egyben utolsó évadát. Persze a műélvezethez nem árt ismerni az első kettőt, de a sorozat egyedi hangulata még enélkül is simán beszippant. A Gillian Anderson alakította felügyelő üldözi Jamie Dornan sorozatgyilkosát, akivel sokkal több a közös tulajdonságuk, mint azt bárki gondolná. Jéghideg, kegyetlen, magányos világban élnek mindketten olyan sebekkel, amik soha nem gyógyulhatnak be. Kell ennél pompásabb szórakozás?

Rovatok