Index Vakbarát Hírportál

Gőbölyös Soma-díjat kaptak az Index oknyomozó újságírói

2017. január 11., szerda 20:11

Az indexes Dezső András, Panyi Szabolcs és Hava Nikita, valamint a 444-nél dolgozó Kasnyik Márton nyerték megosztva az év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. A rangos elismerést egy szerda este 7 órakor kezdődött gálán adták át a díjat kezelő alapítvány kuratóriuma és a Transparency International (TI) képviselői.

Az elismerést kollégáink egy hosszas utánajárással készült cikkel érdemelték ki, amiben Rogán Antal belvárosi jobbkezéről, Kertész Balázsról rántották le a leplet. A cikk itt elérhető, de érdekes az utóélete is:

A másik nyertes, a 444 munkatársa (egyben egykori indexes kollégánk), Kasnyik Márton a Questor-botrányról szóló cikksorozatával lett érdemes a Gőbölyös Soma-díjra. A négy cikkből álló sorozatban szó volt a Quaestor-csoport veszteségeiről, a Questornál történt csalások konkrét technikáiról, a pénzügyi felügyelet bénázásairól, valamint Kámory Ferencről, aki most az ügy koronatanúja, de korábban a csaló brókercég motorja volt.

Panyi és Dezső dupláztak

Ez zsinórban a harmadik év, amikor az Index egy vagy több újságírója Gőbölyös Soma-díjat kap. 2015-ben Szalai Bálint, a gazdaság rovat munkatársa nyert a magyar állampolgárság-biznisz maffiaérdekeltségeinek feltárásáért, tavaly pedig szintén Dezső András és Panyi Szabolcs kapott Somát a 2015 januárjában letartóztatott agrárattasé, Kiss Szilárd ügyeit feltáró ötrészes cikksorozatukkal. Dezső és Panyi így az ideivel együtt már másodszor kapták meg a Gőbölyös Soma-díjat – korábban ez csak egyszer fordult elő, Pethő András, az akkori Origo újságírója 2009-ben és 2012-en is átvehette a díjat.

A díjat az után alapították, hogy Gőbölyös József (barátainak: Soma) oknyomozó újságíró 2000. augusztus 27-én meghalt. „Fő tevékenységünk, hogy minden év január 11-én – Soma születésnapján – átadunk egy díjat annak az újságírónak, aki véleményünk szerint az előző esztendő legjobb magyar nyelvű tényfeltáró írását alkotta meg” – írja magáról az Alaptívány. A díj odaítéléséhez a három kuratóriumi tagnak konszenzusra kell jutnia. A legfontosabb értéknek a munka alaposságát, és a téma társadalmi jelentőségét tartják.

Bár korábban 37 év volt a díj korhatára (ennyi idősen halt meg Gőbölyös Soma), ezt 2015-től eltörölték, hogy az idősebb újságírók kiemelkedő teljesítményét is elismerhessék. A Soma-díjat csak olyan években ítélik oda, amikor úgy ítélik meg, van olyan oknyomozó cikk, ami megüti a mércét (2013-ban csak különdíjakat osztottak ki). A díjjal egymillió forint pénzjutalom is jár.

Rovatok