Index Vakbarát Hírportál

Már nem Gál J. Zoltán a Vasárnapi Hírek főszerkesztője

2017. január 24., kedd 16:32

Gál J. Zoltán a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy vállalhatatlanná vált a nemrégiben tulajdonoscserén átesett Népszava és a Vasárnapi Hírek körül a politikai környezet. A távozásra heteken belül sor kerülhet. Gált várhatóan Németh Péter, a Népszava eddigi vezetője váltja majd, februártól a VH tulajdonképpen a Népszava hatodik száma lenne.

Gál J. Zoltán hat éven át volt a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, és ő maga forszírozta, hogy a lap a Népszavával integrálódjon, és közös szerkesztőséggel működjön. A 24.hu-nak azt nyilatkozta,

a lelkiismerete szerint nem kíván részt venni a lapok körül kialakult, vállalhatatlan politikai környezetben.

A személycsere mögött a 24.hu és az Átlátszó is az állami reklámok beszivárgását látja, aminek személyi feltételei voltak - azaz Gál J. Zoltán nem saját jószántából távozott. A 24.hu úgy tudja, hogy az erősödő kormányzati befolyás gyanúja miatt Németh Péter és Gál J. Zoltán össze is szólalkozott, amit Németh Péter sem cáfolt. 

A Népszavát és Vasárnapi Híreket is birtokló Geomádiát még tavaly igyekezett megvenni egy liechtensteini cég, de a tulajdonosok gyanút fogtak, hogy ez is a fideszes médiabirodalom trójai falova, és inkább eladták Puch László volt MSZP-pénztárnoknak és társának, Simon Dénesnek, pontosabban Horizont Handels nevű közös, osztrák cégüknek. Az eredeti vevőről az Átlátszó derítette ki, hogy lazán ugyan, de Habony Árpádhoz köthető, mire kiadtak egy közleményt, és jött Puch:

A lapokat korábban megvásárolni kívánó liechtensteini bejegyzésű XXI. Century Invest AG-vel kötött megállapodás egyoldalú felmondására azt követően került sor, hogy a szerződés hatályba lépéséhez szükséges feltételek többszöri hosszabbítás után sem teljesültek. Az októberi aláírás óta bekövetkezett események kiszámíthatatlansága, nem csak a lapok stabil finanszírozását nehezítették meg, de megkérdőjelezték a külföldi tulajdonos-jelöltek elkötelezettségét a lapok szellemiségének, közéleti-politikai irányultságának megőrzése mellett.

A XXI. Century Invest AG egyébként tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna a Habony Árpád hitelezőjeként elhíresült Tombor Andrással. 

Rovatok