Index Vakbarát Hírportál

A Trónok harca újabb három díjat nyerhet

2017. április 7., péntek 16:36

Bejelentették az idei MTV Movia and TV Awards új kategóriáit és azok jelöltjeit, illetve nyilvánosságra hozták pár megszokott kategória jelöltlistáját is - amikben viszont meglepetésre keverednek a tévés és filmes szereplők.

Az MTV, ami annak idején még zenetévének indult, de mára már szinte csak a realityműsorok soundtrackjében foglalkozik azzal, elég régóta (1984) osztja ki saját díjait, és a hagyományoknak megfelelően idén is húztak valamit, amit más nem. A filmes és tévés kategóriák ugyanis minden olyan díjkiosztón l elválnak egymástól, ahol egyáltalán szóba kerülnek közösen (az írók, a producerek és a rendezők céhei saját gáláin vagy a Golden Globes-on), miközben az MTV a külön filmeknek és sorozatoknak elkülönített kategóriák mellett ahol tudta, vegyítette a jelölteket - műfajtól függetlenül. A 2015-ös gálán mi is ott voltunk.

A május 7-i, Los Angeles-i díjkiosztón a hollywoodi produkciók mellett a legjobb tévésorozatokat is díjazzák: a legtöbb jelölést a Tűnj el! című film, a Stranger Things (sorozat) és a Szépség és a szörnyeteg kapta. A nálunk jövő héten bemutatásra kerülő Tűnj el! című horror hat MTV Movie & TV Awards díjra esélyes (a díj elnevezése is megújult, belekerült a TV is), köztük az Év filmje, a Legjobb gonosztevő és a Legjobb rendszer elleni harc kategóriákban. Emellett a film főszereplője, David Kaluuya lehet az idei év Legjobb filmszínésze, de ő nyerheti Lil Rel Howeryvel nyújtott alakításáért a Legjobb duó díjat is.

A Szépség és a szörnyeteg című filmet és a Netflix Stranger Things című sorozatát négy-négy kategóriában jelölték, míg az Atlanta, a Trónok harca, A számolás joga, a Logan, a Holdfény és a Rólunk szól három-három jelölést kapott. A csatorna első alkalommal összevonja a korábbi Legjobb férfi alakítás és Legjobb női alakítás kategóriákat, és nemre való tekintet nélkül díjazza a Legjobb film- és sorozatszínészeket. Ezen a két kategórián, és természetesen az Év filmje és az Év sorozata díjon kívül minden más kategóriában vegyesen indulnak a filmek, televíziós és streamelt sorozatok, illetve a film- és sorozatszínészek. Így például a közönségkedvencnek számító Legjobb csók kategóriában a Kaliforniai álom és a Szépség és a szörnyeteg mellett jelölt az Empire is.

Szintén újdonság, hogy a Legjobb harcjelenet kategóriát idén Legjobb rendszer elleni harcra változtatták, így reflektálva a közönség társadalmi kérdésekkel kapcsolatos nyitottságára. Emellett az MTV új, aktuális kategóriákat is bevezet, ilyen például a Legjobb amerikai történet díj, melyet annak a filmnek vagy sorozatnak ítélnek majd oda, amely az ország sokszínűségét és nyitottságát ünnepli, vagy a Könnyfakasztó jelenet díj, melyben például olyan pillanat is helyet kapott, mint a Trónok harca egyik karakterének, Hodornak a halála. Szintén új kategória a Legjobb házigazda, a Legjobb valóságshow és a Következő generáció díj. Az idei gála házigazdája az itthon annyira nem ismert Adam Devine lesz.

A most bejelentett kategóriák és jelöltjeik:

AZ ÉV FILMJE   

LEGJOBB FILMSZÍNÉSZ

AZ ÉV SOROZATA

LEGJOBB SOROZATSZÍNÉSZ

LEGJOBB CSÓKJELENET

LEGJOBB GONOSZTEVŐ

LEGJOBB HÁZIGAZDA

LEGJOBB VALÓSÁGSHOW

LEGVICCESEBB ALAKÍTÁS

LEGJOBB HŐS

KÖNNYFAKASZTÓ JELENET

KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓ

LEGJOBB DUÓ

LEGJOBB AMERIKAI TÖRTÉNET

LEGJOBB RENDSZER ELLENI HARC

LEGJOBB DOKUMENTUMFILM

Rovatok