Index Vakbarát Hírportál

Páratlan agymosás Nagykőrösön: megírták, hogy rendőröket vertek Budapesten a felhergelt soroslegények

2017. április 14., péntek 17:00

Nincs abban semmi meglepő, hogy minden médium a saját belátása, tudása, kapacitása (+ politikai függősége) szerint számol be az egyes közéleti eseményekről. Kisebb-nagyobb hangsúly-eltolódások persze mindig akadnak, ám a nagykőrösi újság a Habony-média, közmédia, önkormányzati újságok koordináta-rendszerben nézve is egészen páratlan tudósítást gurított.

A nagykőrösi Önkormányzati hírek, amely a saját öndefiníciója szerint ingyenes információs lap, egy oldalt szentelt a budapesti tüntetéseknek, és azért érdemes áttekinteni, hogy lássuk, milyen szellemben számolnak be a budapesti eseményekről egy tetszőleges kiválasztott vidéki városban.  

Már a cím sem hagy kétséget afelől, milyen szellemben:

ERŐSZAK ÉS GYŰLÖLET BUDAPEST UTCÁIN: RENDŐRÖKRE ÉS ÚJSÁGÍRÓKRA TÁMADTAK A FELHERGELT SOROSLEGÉNYEK!

Így, csupa nagybetűvel, vörösen bekeretezve. Ezután több cikkben is foglalkozik a lap a budapesti történésekkel, és a nagykőrösi lapból megtudhatjuk, hogy virágvasárnap egyeseknek Jézus Jeruzsálembe vonulásának ünnepe, "míg mások robbantgatnak, gyilkolnak, vagy éppen tüntetnek".

A szerző arról informálja a nagykőrösieket, hogy "egy szűk liberális kisebbség, kiegészülve a szokásos huligánokkal úgy gondolták, vasárnap este randalíroznak egy nagyot, rendőröket vernek, megdobálják őket".

Mint arról az Index is beszámolt (különösen fontos most a link, itt olvashatják összefoglalónkat a történtekről) a vasárnapi tüntetésen valóban volt lökdösődés, és a rendőrség közleménye szerint repült üveg feléjük, ám kitervelt rendőrverésről nem érkezett hír.

A szerző viszont eljut egészen odáig, hogy "lehet, hogy ők, akik most a rendőrökre rontottak, azok még 2006-ban a rendőrök között álltak civil ruhában zsoldosként és verték a békés tüntetőket viperával, gumibottal". Lehet. 

A cikk szerzője legalább névvel vállalja a beszámolót. Horváth Tibor, a vezető szerkesztő Czira Szabolcs fideszes polgármester kabinetének tagja. (A nagykörősi hivatal honlapja szerint valóban van Czirának egy Horváth Tibor nevű referense.)

A lap hasonló objektivitással és tényszerűséggel számol be a közmédia riporterének inzultálásáról. A köztévé jó párszor bemutatta a sértegetést, beszámolt a mikrofonszivacs elvételéről, ám a nagykőrösi lap ezt úgy fordítja le, hogy a stábnak "menekülnie kellett". És persze nem hiányozhat a lapból Németh Szilárd Fidesz-alelnök megfejtése sem, miszerint Soros által pénzelt "ügynökszervezetek gründolták" ezt az egészet, amiről a lapban olvashatunk.

A lapot hetente tízezer példányban nyomtatják, és dobják be a nagykőrösi postaládákba. 

Rovatok