Index Vakbarát Hírportál

Sajtószakmai szerveztek: Nem válhat normává az újságírók megfélemlítése

2017. május 6., szombat 23:47 | aznap frissítve

Nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása, megalázása és kitiltása, írja közleményében négy sajtóval és médiával foglalkozó szervezet: a Főszerkesztők Fóruma, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete

A közlemény szerint ami Halász Júliával, a 444.hu újságírójával történt, korábban nem volt elképzelhető, mára ez a hozzáállás mégis egy sorozat része lett. A sajtó munkatársai elleni erőszak nem csak az egyéni újságírónak fáj, hanem minden polgárnak.

Ugyan nem minket lökdöstek le tegnap a lépcsőn, de mindannyiunknak rosszabb lesz attól, ha a sajtó nem végezheti a feladatát szabadon és félelemmentesen.

A hazai sajtószakmai szervezetek felháborítónak és jogsértőnek tartják azt az atrocitást, amelynek ismét újságíró volt az áldozata egy sajtónyilvános rendezvényen. Az eddig ismert részletek alapján az újság munkatársát a rendezők lökdösték, fenyegették, a telefonját kicsavarták a kezéből, a fényképfelvételeit letörölték, minősíthetetlen hangnemben beszéltek vele.

Az ilyen eseményeken különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak azok, akik kamerával vagy fényképezőgéppel dolgoznak, hiszen rajtuk már a felületes szemlélő is látja, hogy újságírók, így ők válnak a leggyakrabban célponttá, áll a közleményben. 

Mint beszámoltunk róla, a 444 újságírója csütörtökön csütörtökön Simicskó István honvédelmi és Varga Mihály gazdasági miniszter nyilvános fórumáról akart anyagot készíteni a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. Először azt tiltották meg neki, hogy felvételeket készítsen, majd a fórum végén nem engedték vissza a terembe egy eszközéért.

Az esemény egyik szervezője, Szabó László, az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese ki is csavarta a 444 riporterének kezéből a telefonját, elkezdte lökdösni, aztán megragadta a karját és kirángatta az épület elé. A lap feljelentést tett a rendőrségen. A Fidesz fél nap után egy mindent tagadó, és támadó nyilatkozattal jelentkezett, és bejelentették, ők is feljelentést tesznek.

Rovatok