Index Vakbarát Hírportál

Nem hiszi el, mit hallgatott el a TV2

2017. május 20., szombat 21:24

Képzelje el, hogy amikor életében először hallott a Csillagok háborújáról, akkor úgy mesélték volna el, hogy nem mondják ki az űr, a jedi vagy az Erő szavakat. Vagy mondjuk a Gyűrűk uránál kihagyják azt az információt, hogy az embereken kívül hobbitok, elfek, törpök és varázslók a főszereplők. A Terminátorról meg senki sem szólt volna, hogy ő egy gép.

Na ez a bravúr sikerült most a TV2 Tényekben: az új magyar film, a Jupiter holdja cannes-i bemutatójáról szóló riportjukban 

egyszer sem hangzik el, hogy a főszereplő egy menekült.

De nem utalnak rá migránsként vagy bevándorlóként sem, sőt, az sem hangzik el, hogy az egész filmnek a menekültválság a háttere. Ha nem hiszik el, nézzék meg a beágyazott videóban vagy kattintsanak ide (és üssék ki az AdBlockert):

A főszerepet játszó Jéger Zsomborról annyit mond el a riporter, hogy „a színész, miután meglövik a filmben, természetfeletti képességre tesz szert: tud lebegni”. Az az információ viszont egész végig kimarad, hogy ő egy szír menekült, akit a zöldhatáron lő le egy magyar rendőr (véletlenül). Ezek után hiába várjuk a kétperces riportban, végig csak a magyar filmet övező tapsról és érdeklődésről beszélnek benne, de a menekült szó egyszer sem hangzik el.

Valószínűleg ennek nincs köze ahhoz, hogy a TV2 úgy döntött, idén egy sportriportert küld a filmfesztiválra. Ezt az információt akkora hiba kihagyni a film ismertetéséből, amit egyetlen riporter sem követne el önmagától - vagy ha el is követ, nem menne át egy normális hírszerkesztőségen. Ha olvasna valódibb dolgokat is a filmről, ajánljuk a kritikánkat, az összefoglalót a külföldi sajtó véleményéről, de leginkább a tegnapi bemutatóról szóló videónkat.

Rovatok