Index Vakbarát Hírportál

A jogerős ítéletig marad a Reggeli Show

2017. július 6., csütörtök 10:17

Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc, azaz a Reggeli (korábban Morning) Show műsorvezetői élő adásban reagáltak arra a bíróság végzésre, ami ideiglenesen eltiltotta őket a névhasználattól. Szerintük tök mindegy, minek hívják a műsort, ha naponta egymillió hallgatója van.

Ebben az országban minimum két Berki Krisztián nevű ember él, de csak egy tudja megcsinálni a magyar vándort. (Vadon János, 2017)

A csütörtöki, azaz mai Reggeli Show-ban nem sokkal reggel kilenc után kezdtek el foglalkozni a tegnapi bejelentéssel, amivel, fogalmazott Balázs, tele a sajtó, ahogy tele van pontatlanságokkal is. A végzés, amit a Reggeli Show ellen a Class FM tulajdonosa kérésére hozott a Fővárosi Törvényszék, ugyanis csak  ideiglenes érvényű, a lényege az, hogy az alperesek (Balázsék) a várhatóan sok éven át húzódó védjegyper időtartama alatt se használhassák a Reggeli Show nevet és az ahhoz kapcsolódó, a Class FM szerint a Morning Show-éra megtévesztésig hasonló védjegyeket.

„Ez ellen lehet fellebbezni, lehet jogorvoslatért menni, és fogunk is” – mondta Balázs a műsorban, majd kijelentette, hogy amíg nem lesz jogerős ítélet, addig mennek tovább Reggeli Show néven. „Természetesen a bíróság döntését, a jogerős döntését betartjuk majd, és lesz új név. Szerencsések vagyunk, mert az ország legnépesebb kreatív csapat van a hátunk mögött” – mondta, majd Vadon Jánossal és Rákóczi Ferenccel együtt a hallgatókat méltatták, akik kiálltak mellettük, az egykoron 2,5 milliós táborból pedig még mindig van egymillió, akik hűségesek hozzájuk, és akik azzal voksolnak, hogy őket hallgatják.

A hallgatók döntenek, és bebizonyították, hogy mindegy, mi a név, ők arra a szellemi potenciálra kíváncsiak, ami ebben a 8-9 fős stábban van. Hisszük, hogy a tartalom és a hallgatók döntenek

– mondta Balázs. Ami a jogsértés tényét illeti, Balázs szerint erről nincs szó, mert a Morning és Reggeli Show nevek egyértelműen az övék, hozzájuk köthetők. Vadon János azt javasolta, hogy aki ebben kételkedik, menjen ki az utcára, és kérdezze meg az embereket, mi jut eszükbe a Morning Show-ról. „Csodálkoznék, ha nem a mi nevünk.” Az elnevezést még 2009-ben együtt találták ki a hallgatókkal, így az övék, nagyjából ezzel érvelt Balázs is, aki szerint ezt a brandet közösen építették fel, és csak egykori üzlettársa gusztustalan húzása” miatt vesztették el. 

2014-ben a társam a nevére íratta a védjegyet, majd eladta McNuttnak, aki akkor, amikor ez a műsor elindult és már sikeres volt, még sehol nem volt. Kiábrándító és gusztustalan, amit művelt az egykori társam, hiszen ügyvéd előtt lemondott a javunkra a névről, majd ezt követően adta el McNuttnak.

Michael McNutt tegnapi kijelentésével, miszerint figyelni fogják az eseményeket, és behajtatják a naponta kiszabható 200 000 forint bírságot, nem foglalkoztak a műsorban, ahogy a Class FM-mel is csak annyira, hogy odaszúrjanak az online hallgatható rádiónak: naponta 2000 fő hallgatja, mondta Balázs, velük nem kell konkurálni. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy az Inspira kutatócég tegnap azt állította, a Class FM-nek napi 403 ezer hallgatója van, a Rádió 1-nek meg 787 000 körüli, ami nagyon messze van a műsorban emlegetett kétezres, illetve egymilliós számoktól.

A Rádió 1 közleményben áll ki a műsor mellett:

Természetesen mi is hírt kaptunk a bírósági végzésben foglalt ideiglenes intézkedésről. Szorosan együttműködünk Balázsék jogi képviselőivel, és minden jogszabályt, jogerős végzést és ítéletet betartva, jogszerűen fogunk eljárni ebben az ügyben. Megvizsgáljuk, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, és azok függvényében döntünk majd a továbbiakról, az azonban biztos, hogy Balázsék továbbra is a Rádió 1-en jelentkeznek minden hétköznap reggel.

Ami a dolog jogi részét illeti, a 24.hu szerint fellebbezhet Balázs, de ez nem halasztó érvényű, azaz a végzést így is betartathatják vele (ezt a jogban fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóságnak nevezik), azaz ha nem hagy fel a megállapított jogsértéssel, elkezd ketyegni a napi 200 000 forintos bírság, a felperes az alperesek ellen pedig végrehajtást kezdeményezhet.

Rovatok