Index Vakbarát Hírportál

Most már hajlandó meleg férfiakkal foglalkozni a Hír TV

2017. július 6., csütörtök 22:35

Három éve a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című film és könyv alkotói egy melegséggel kapcsolatos hirdetést szerettek volna közzétenni Simicska tévéjében, de ezt megtagadták. Most egyezséget kötöttek: a csatorna háromszor is levetíti az azóta elkészült filmet.

A Civil Művek Közművelődési Egyesület egyik önkéntese újsághirdetést szeretett volna feladni egy, a Hír TV által működtetett hirdetésfelvevő irodában, amelyben olyan ötvenen túli, meleg férfiakat kerestek, akik megosztanák élettörténetüket a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című, akkor készülő könyvhöz és dokumentumfilmhez. Az ügyintézők ezt megtagadták, arra hivatkozva, hogy a cég konzervatív, ezért „elzárkózik minden olyan jellegű dologtól, ami nem fér bele úgymond a hagyományos értékrendbe”.

Az egyesület ezért a Háttér Társaság támogatásával az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, mivel szerintük a hirdetés megtagadása szexuális irányultságon alapult, amelyet az egyenlő bánásmódról szóló törvény tilt. Az eljárás hosszú ideig elhúzódott, időközben megjelent a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című könyv, és bemutatták az azonos című dokumentumfilmet is, amely több nemzetközi díjat nyert, mi pedig itt írtunk róla:

Az EBH végül 2017 januárjában kezdte érdemben vizsgálni az ügyet. A hirdetésfelvevő irodát működtető HírTV vitatta, hogy az elutasítás hátterében hátrányos megkülönböztetés állt volna, de nyitott volt az egyezségkötésre. A HírTV pedig végül vállalta, hogy három alkalommal levetíti a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című 90 perces dokumentumfilmet, első alkalommal az idei Pride-hét keretében, 2017. július 9-én 23:00-kor – írja honlapján a Háttér Társaság.

„Nagyon örülünk az eljárás kimenetének, hiszen így sokkal több emberhez tud eljutni a filmünk” – mondta az egyezségről Takács Mária, a film rendezője. „Bízunk benne, hogy a hét idős férfi története sokakat rádöbbent, a melegség nem valami új keletű divat, nagyapáink, ükapáink generációjában is voltak, akik azonos nemű párt választottak maguknak, vagy élték meg a szexualitásukat saját nemükkel.”

A film teljes egészében megnézhető az Indexen is, az idei Pride alkalmából:

Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok